19.12.2007. / 14:52

Autor: Martina Čizmić

ODLAZAK HAAŠKE TUŽITELJICE

Del Ponte: "Srbi su počinili najviše zločina"

"Istina je da su većina optuženih pred Haškim sudom Srbi. Ima nekoliko razloga za to. Jednostavna, iako ne uvijek rado primarna činjenica je da su srpske snage počinile najviše zločina", rekla je Del Ponte

Glavna haaška tužiteljica na odlasku, Carla del Ponte, u svom intervjuu za njemačku novinsku agenciju dpa rekla je kako bi malo toga promijenila su svom mandatu tužiteljice. Odbacila je pritužbe da su neka suđenja bila prespora te tvrdnje iz Beograda da je bila pristrana na štetu Srba.

"Istina je da su većina optuženih pred Haškim sudom Srbi. Ima nekoliko razloga za to. Jednostavna, iako ne uvijek rado primarna činjenica je da su srpske snage počinile najviše zločina", rekla je Del Ponte.

Objasnila je da su Srbi bili umiješani u sve osim jednog sukoba pod jurisdikcijom Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Jedino nisu bili umiješani u makedonski sukob 2001. godine. Naslijedili su i vojsku bivše Jugoslavije te su tijekom ratova kontrolirali najveći teritorij. Najgori zločin koji je počinjen pod njihovom kontrolom je Srebrenica.

Del Ponte smatra da se Slobodanu Miloševiću nije trebalo dopustiti da se sam brani. "To je jedan od razloga zašto je suđenje tako dugo trajalo. U normalnim okolnostima ovaj slučaj bi se protezao oko godinu i pol, a ne četiri godine, i možda bi doživio presudu", rekla je Del Ponte.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika