20.12.2007. / 08:13

Autor: Marijana Zrinjski

RAD NEDJELJOM

HDZ inzistira na radu nedjeljom

Kako piše Jutarnji list, jedna od najosjetljivijih tema u pregovorima HDZ-a HSS i i HSLS-a je rad nedjeljom na kojem HDZ navodno inzistira i ne želi popustiti pred pritiskom HSLSa. Oni navodno smatraju da su do sada u pregovorima mnogo puta popostili te da je rad nedjeljom pitanje oko kojeg bi isto trebali učiniti i njihovi budući koalicijski partneri. To se odnosi na HSLS i njegovu čelnicu Đurđu Adlešić koja se već godinama zalaže za pravo na rad nedjeljom koji bi bio reguliran Kolektivnim ugovorom, odnosno dodatno bi se plaćao.

HDZ pak želi zabraniti rad nedjeljom velikim shopping centrima i dućanima, a mogli bi raditi samo mali kvartovski dućani s kruhom i mlijekom, štandovi na tržnicama, te kiosci. U turističkoj sezoni mogli bi raditi ostali dućani, no radnicima bi morali isplaćivati dodatak.

Taj HDZ-ov prijedlog podržava i HSS koja, a kako je rekao jedan od stranačkih dužnosnika, ta stranka po tom pitanju slijedi Katoličku crkvu i smatra da je nedjelja dan za odmor i obitelj.

Konačni dogovor oko ovog pitanja zasigurno će biti kompromis HDZ-a i HSLS-a koji će u najmanju ruku tražiti da se problem rada nedjeljom riješi kroz promjene Zakona o radu, a ne kroz izmjene i dopune Zakona o trgovini kako planira HDZ.

Ako se zna da se Đurđa Adlešić u prošlom četvrogodišnjem saborskom mandatu najviše bavila upravo tom problematikom i da je rad nedjeljom u kampanji najavljivala kao jednu od glavnih okosnica HSLS-ovog programa, teško je očekivati značajna popuštanja s njezine strane po tom pitanju.

Za danas je u središnjici HDZ-a zakazana konferencija za novinare na kojoj će prisustovati pregovarački timovi HDZ-a, HSS-a i HSLS-a.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika