20.12.2007. / 12:29

Autor: Marko Biočina

PREGOVORI

HSS i HSLS protiv zahtjeva manjinskih zastupnika

Pregovori HDZ-a s koalicijom HSS/HSLS napreduju dobro, izvijestio je danas Damir Polančec na konferenciji za novinare u HDZ-ovoj središnjici. Osim njega novinarima su se obratili Božidar Pankretić i Ivan Čehok. Polančec je na početku naglasio kako se nikakvi razgovori o kadrovskim pitanjima do sada nisu vodili, te kako se razgovara isključivo o programima.

"Završili smo pregovore o područjima pravosuđa i javne uprave, no u međuvremenu smo shvatili da ima još bitnih područja o kojima nismo pregovarali. To su prvenstveno energetska politika i antikorupcijski program, pa smo oformili nove pregovaračke timove koji se bave tim temama", rekao je Polančec.

Glavni kamen spoticanja u pregovorima je i dalje pitanje rada nedjeljom. Polančec je rekao kako je do sada dogovoreno kako će nedjelja biti tretirana kao neradni dan, ali kako se tek treba dogovoriti izuzetke od tog pravila. I dok su HDZ i žuto-zelena koalicija nadomak rješenja većine otvorenih pitanja, čini se da bi novi problemi u pregovorima mogli nastati oko zahtjeva koje su manjinski zastupnici postavili HDZ-u u svojim odvojenim pregovorima.

Naime, HDZ istovremeno pregovara i s koalicijom HSLS/HSS i s manjinana, dok direktne komunikacije između tih potencijalnih koalicijskih partnera nema. Glavni zahtjev manjinskih zastupnika je tzv. dvostruko pravo glasa za pripadnike nacionalnih manjina, po kojem bi ti hrvatski državljani mogli glasati i u sklopu redovnih izbornih jedinica, ali i za liste u XII izbornoj jedinici. Čini se da su takvi zahtjevi neprihvatljivi i HSS-u i HSLS-u.

Ivan Čehok je tako rekao da smatra kako "pozitivna diskriminacija nije najsretniji način zaštite manjinskih prava, za što se inače zalaže". Božidar Pankretić je rekao kako je HSS po pitanju dvostrukog prava glasa "suzdržan". S obzirom da se radi o glavnom uvjetu manjinskih zastupnika, bez čije podrške HDZ teško može sastaviti stabilnu vladu, u narednim danima bi moglo doći do novih zastoja u pregovorima.

Također, pitanje je kako će manjinski zastupnici sada ocijeniti mogućnost koaliranja s HSS-om i HSLS-om s obzirom da su ovi očito neskloni njihovim zahtjevima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Božidar Pankretić i Petar Čobanković odbili su otkriti svoje ambicije vezane za poziciju ministra poljoprivrede. Obojica su rekli kako će "prihvatiti ono što stranka odredi". S druge strane, Ivan Čehok naglasio je kako on sigurno neće tražiti poziciju u vladi, te kako nema šanse da postane ministar obrazovanja, kao što se u medijima posljednjih dana spekuliralo.

Vezane vijesti

Odluka o optužnici protiv Čehoka u svibnju

Odluka o optužnici protiv Čehoka u svibnju

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda nastavit će početkom svibnja razmatrati optužnicu protiv bivšega varaždinskoga gradonačelnika Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika