20.12.2007. / 15:22

Autor: Robert Bajruši

KOLUMNA DANA

Sanader vs. Mesić

Bilo je dovoljno da Stipe Mesić povjeri Ivi Sanaderu mandat za sastavljanje vlade, i počeo je novi sukob premijera i predsjednika. Ali za razliku od nekoliko ranijih slučajeva, kada je Mesić kritizirao vladinu politiku, predbacujući joj ekonomsku neefikasnost i slabe rezultate u borbi protiv korupcije, ovoga puta napad je krenuo iz Banskih Dvora. Ili točnije, najava skorašnjeg napada.

Koliko god se trudio ostati srdačan, Sanadera je u danima nakon 25. studenog, sasvim očito iritiralo Mesićevo odbijanje da mu povjeri novi premijerski mandat. Kako i ne bi – osvojio je deset mandata više od SDP-a, počeo prikupljati saveznike, održavao konferencije na kojima se proglašavao pobjednikom, sve kako bi odobrovoljio Mesića, a ovaj se i dalje, samo smješkao i odgađao odluku. Kada su mu novinari rekli da je HDZ osvojio najviše mandata, on je odgovorio, prilično neumjesno, kako su u Srbiji najjači Šešeljevi radikali, a ipak nikada nisu dobili priliku formirati vladu. Sve dok je bilo moguće, Mesić je puštao Sanadera da se znoji i na svaki način pokušava dokazati kako raspolaže podrškom većine zastupnika. Upravo onako kako to nalaže Ustav Republike Hrvatske, koji državnom predsjedniku daje široke ovlasti u postizbornom razdoblju. Sanader je šutio, ljutio se i ponavljao da je on pobjednik, a svi koji ga poznaju, znali su da će se pokušati revanširati.

Naravno da jest. Čim je primio mandat za sastavljanje vlade, najavio je kako će kao premijer, promijeniti članak 97. Ustava, koji predsjedniku Republike omogućava donošenje odluke kome će prvom dozvoliti sastavljanje vlade. Sanader smatra -makar to nije izričito naglasio – da sadašnja odredba akumulira političku nestabilnost i zato bi ubuduće, mandat bez iznimke, morao dobiti čelnik najjače stranke.

Postane li premijer i ispuni ovo obećanje, Ivo Sanader će se upustiti u politički rat sa Stipom Mesićem, ali i potpuno podijeliti političku scenu. Mesić sasvim sigurno ne želi biti fikus, i isto kao što je dopustio vladi Ivice Račana da sreže predsjedničke ovlasti, tako ovoga puta neće biti spreman prihvatiti dodatnu detronizaciju. Ionako je ostao bez brojnih ingerencija kojima je raspolagao Franjo Tuđman, i sada utjecaj može utjecati jedino na vanjsku politiku i obavještajnu zajednicu. Plus, formiranje vlade, a toga se Mesić ne želi odreći.

To je ispravno jer, unatoč povremenim verbalnim gafovima, ovaj predsjednik već sedam godina dobro obavlja svoj posao. Mesić je uvelike normalizirao odnose unutar Hrvatske, suprotstavio se ekstremistima koji su zazivali oružanu smjenu vlasti, a u inozemstvu ima status demokratskog predsjednika. Ponavljam – Stipe Mesić nije idealan političar, ali je dobar državnik i za hrvatske građane, ali i u odnosu prema međunarodnoj zajednici.

Osim toga, on je prilično nezgodan suparnik, koji je sposoban oko sebe okupiti protivnike HDZ-a. Ono što nisu uspjeli Zoran Milanović ili Radimir Čačić, mogao bi Stipe Mesić. Zato bi Sanaderu bilo mudrije da osigura rast gospodarstva, bolje pravosuđe i uvede Hrvatsku u Europsku uniju, nego da se upusti u sukob čiji bi završetak za njega mogao jako loše završiti.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika