Objavljeno u Nacionalu br. 632, 2007-12-20

Autor: Dean Sinovčić

EKSKLUZIVNO IZ NEW YORKA

'Stvorio me Denzel Washington'

Glumac RUSSELL CROWE govori o novom filmu 'Američki gangster', koji se prikazuje u hrvatskim kinima, o prijateljstvu s Denzelom Washingtonom i Ridleyjem Scottom te užitku očinstva

Rusell Crowe sa suprugom, glumicom Danielle Spencer, na premijeri filma 'Američki gangster' u New Yorku; u braku su od 2003. i imaju dvoje djece, 4-godišnjeg Charlesa i jednoipolgodišnjeg TennysonaRusell Crowe sa suprugom, glumicom Danielle Spencer, na premijeri filma 'Američki gangster' u New Yorku; u braku su od 2003. i imaju dvoje djece, 4-godišnjeg Charlesa i jednoipolgodišnjeg TennysonaFilm “Američki gangster” prošlog je tjedna nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma, što znači da će vjerojatno biti nominiran i za Oscara. S obzirom na to da je na američkim kinoblagajnama već zaradio 128 milijuna dolara, film je i financijski uspješan a ako tome dodamo i pozitivne kritike, onda je to još jedan u nizu odličnih filmova redatelja Ridleyja Scotta. I ne samo njegovih, to je još jedan u nizu odličnih filmova Russella Crowea s kojim smo razgovarali za Nacional u New Yorku, u hotelu Mandarin Oriental, u povodu ovotjedne hrvatske premijere filma.

Russell Crowe u filmu temeljenom na istinitom događaju glumi Richieja Robertsa, nepotkupljivog policajca koji početkom sedamdesetih godina kreće u lov na Franka Lucasa (Denzel Washington), u to vrijeme šefa narkotržišta u New Yorku, koji se obogatio prodajući čišći i jeftiniji heroin od konkurencije. Naravno da je takva priča imala s takvim redateljem i glumcima sve preduvjete da postane hit, ali sjesti za stol s Russellom Croweom i razgovarati s njime uvijek nosi dozu rizika.

Razlog je to što je Russell Crowe među novinarima poznat kao veliki prgavac koji će vas na prvo pitanje koje mu se ne sviđa izvrijeđati i prekinuti razgovor. Kada se prije sedam godina proslavio ulogom i Oscarom za film “Gladijator”, bio je ugodan sugovornik, ali nakon toga se sve promijenilo. Godinu dana poslije nominiran je za Oscara za ulogu u filmu “Genijalni um”, ali je otkazao bez objašnjenja sve dogovorene intervjue na europskoj premijeri filma u Berlinu, uključujući i onaj za Nacional. Slijedio je film “Gospodar i ratnik: Daleka strana svijeta”, kada je na premijeri u Londonu izvrijeđao poljskog TV-novinara koji ga je intervjuirao jer se usudio pitati ga zašto je tako bahat. Film “Cinderella Man” iz 2004. premijeru je imao u Veneciji gdje smo unaprijed obaviješteni da Crowe neće davati intervjue. Sljedeći film “Dobra godina” nije postigao osobit uspjeh, a kako se u to vrijeme sudski rješavao slučaj kada je pretukao hotelskog portira, malo tko je bio zainteresiran za intervju u kojem njegov agent provjerava pitanja. Stoga smo bili iznenađeni kad smo u New Yorku naišli na mirnog i nasmijanog Crowea kojem nisu smetala ni pitanja o djeci, 4-godišnjem Charlesu i jednoipolgodišnjem Tennysonu iz braka s Danielle Spencer.

NACIONAL: Vi i Denzel Washington glumite zajedno u “Američkom gangsteru” nakon 12 godina i filma “Virtuoznost”. Koliko se Washington promijenio u tih 12 godina?
- Impresioniran sam što se uopće nije promijenio. Još uvijek je potpuno cool. Nema nikakve sumnje da se promijenio i kroz niz filmova i kroz privatni život, ali kada govorimo o zajedničkom radu na filmu, s njim je bilo teško raditi onda, teško je i sada. Ma, šalim se, niste valjda povjerovali. Sasvim suprotno, vrlo smo se lako složili prije 12 godina, kao što smo se lako slagali i na ovom snimanju. Uostalom, uživao sam znajući da ću jednog dana ponovo glumiti s njim, pa makar se to dogodilo nakon 12 godina.

NACIONAL: Sjećate li se vašeg prvog susreta?
- Naravno da se sjećam. Došao sam na audiciju za film “Virtuoznost” gdje je on već bio izabran za glavnoga glumca, bio je zvijezda koja je iza sebe imala hitove kao što su “Grimizna plima” i “Slučaj Pelican”. Ja sam bio australski glumac koji pokušava uspjeti u Hollywoodu i morao sam prolaziti audicije u sobi punoj direktora kompanija i producenata. Kasnije su mi rekli da nikad ne bih dobio ulogu u filmu “Virtuoznost” da on to nije odlučio. Vidio me na audiciji i odmah rekao producentima da ću ja glumiti glavnog negativca. Da to nije napravio, vi i ja danas vjerojatno ne bismo razgovarali o “Američkom gangsteru”.


DENZEL WASHINGTON kao Frank Lucas, šef narkotržišta u New Yorku 70-ih, i Crowe kao policajac Richie Roberts koji ga progoniDENZEL WASHINGTON kao Frank Lucas, šef narkotržišta u New Yorku 70-ih, i Crowe kao policajac Richie Roberts koji ga progoniNACIONAL: Vi i Denzel Washington nemate mnogo zajedničkih scena u “Američkom gangsteru”, ali one su vrlo snažne. Tko je za to zaslužan?
- Zaslužan je redatelj Ridley Scott, on je zamislio i snimio scenu u kojoj ja kao policajac dolazim pred crkvu i uhićujem Franka Lucasa. On je svojim stilom pridonio da se vidi tenzija između mene i Denzela. Iako smo snimani odvojeno, prvo sam glumio ja a zatim Denzel, kada je to Ridley Scott spojio u jednu scenu, sve je ispalo fenomenalno. Ni ja ni Denzel nismo radili ništa drukčije od onog što inače radimo, ali taj Ridleyjev spoj se na kraju pokazao briljantnim. Čak nismo ni mnogo ponavljali tu scenu, mislim da smo je snimili iz trećeg pokušaja. Ridley je htio uhvatiti našu svježinu i prirodnost, umjesto da 20 puta ponavlja snimanje scene tražeći kasnije onu najbolju.

NACIONAL: Postoji li sličnost između policajca Richieja Robertsa, kojeg vi glumite, i kriminalca Franka Lucasa, kojega glumi Denzel Washington?
- Postoji odlučnost koju ta dva lika dijele. Osim toga, postoji i određena razina integriteta do koje obojica drže. Frank Lucas nije bio narkoman, on je prodavao drogu kako bi zaradio novac. S tim novcem on je zbrinuo svoju obitelj, braću i majku. Dakle, napravio je ono što bi svaki poslovno uspješni čovjek napravio. U trenutku kada mu je posao počeo cvjetati, pozvao je obitelj da mu se priključi. Bilo je to vrijeme velikih promjena i novac im je pomogao da žive na visokoj nozi. Međutim, Frank Lucas je držao do vlastitog integriteta, do onoga što jest i što želi biti. Mnogi od nas napravit će sve da uspiju, da zauzmu visoku poziciju u društvu. Želimo li uspjeti u životu ili odustati. I Richie Roberts i Frank Lucas bili su satkani od takvog materijala zbog čega se nisu uklapali u okolinu, bili su drukčiji, o tome vam govorim kada spominjem njihov integritet. Frank Lucas nije želio da mu bilo što bude uskraćeno, još manje je želio živjeti u siromaštvu. S druge strane, Richie Roberts je bio dio policije koji nije želio uživati u životu korumpiranog policajca, kao što su njegove kolege uživale.

NACIONAL: U toj borbi Richie Roberts zanemaruje obitelj, razvodi se i ostaje bez kontakta sa sinom. S obzirom na to da ste otac, jeste li suosjećali s Richiejem Robertsom?
- Richie Roberts nije bio onakav otac kakav se ja trudim biti, i to svakog dana, te sam zato morao zatomiti svoje osjećaje u scenama u kojima se pojavljujem sa sinom. U filmu postoji scena u kojoj se Richie Roberts susreće sa sinom, pri čemu se primjećuje njegova tjelesna nespretnost, on ne zna što raditi s vlastitim sinom. Za razliku od njega, ja imam afiniteta prema djeci i vrlo sam prirodan s njima. Iznimno sam ponosan što sam otac. Zato sam u toj sceni morao zatomiti sve svoje osjećaje spram djece, iako sam se isprva želio igrati s tim dječakom kao da je moj vlastiti sin. No znao sam, ako počnem razgovarati s filmskim sinom, to će se pretvoriti u obiteljsku vezu. Potrebno je bilo nešto drugo, taj klinac me u filmu trebao gledati kao stranca jer Richie Roberts nije bio uzoran otac. Iskreno rečeno, ne mislim da je Richie Roberts shvatio što znači biti pravi otac, ne prije nego što je došao u kasne pedesete godine svog života.

Producent 'Američkoga gangstera' Brian Grazer s redateljem Scottom; Crowe kaže da ga je na snimanje filma potaklo prijateljstvo s njima dvojicomProducent 'Američkoga gangstera' Brian Grazer s redateljem Scottom; Crowe kaže da ga je na snimanje filma potaklo prijateljstvo s njima dvojicomNACIONAL: Kakav ste vi otac?
- Sasvim suprotan od Richieja Robertsa. No, za razliku od njega, ja sam postao otac u ležernijoj fazi svog života. Dok sam bio mlađi, postavio sam sebi određene ciljeve u životu koje sam u međuvremenu ostvario. Kada sam uspio, mogao sam se u potpunosti posvetiti očinstvu. Tek sam tada postao otac. Richie Roberts je, za razliku od mene, postao otac u trenucima kada još nije definirao sebe. U tome se Richie i ja razlikujemo, ali ga ne želim zbog toga kritizirati. Naši životi su jednostavno različiti.

NACIONAL: Rekli ste da će većina ljudi napraviti sve da bi uspjela. Jeste li i vi radili sve da biste uspjeli? Je li miris novca i slave bio neodoljiv?
- Kada jednom uđeš u ovaj posao i posegneš za lošim odlukama, onda će te loše odluke pratiti tijekom cijele karijere. No ako ćeš stalno imati na umu da si u ovom poslu zato što je film utjecao na tvoj život i ako ćeš stalno misliti na to tko si ti zapravo, onda ćeš donositi ispravne odluke. Ja sam sretan i zadovoljan svakim filmom koji sam ikada snimio, bilo da je bio loš ili senzacionalno dobar, bilo da ga je kritika hvalila ili kudila, jer znam da iza svakog filma stoji odluka koju sam samo ja donio. U svakom od tih filmova ja sam doista želio glumiti. Imao sam razloge zbog kojih sam glumio u njima i zadovoljan sam njihovim konačnim izgledom. Ja ne odlučujem hoću li glumiti ili ne u nekom filmu na temelju potencijalnog financijskog uspjeha, na temelju toga kako ću izgledati u filmu ili hoće li taj film biti cool. A tako razmišljaju mnogi drugi glumci. Ja živim sa svojim odlukama i zadovoljan sam njima.

NACIONAL: Postoji li neki princip kojeg se držite kako biste izdržali u tom ludom filmskom načinu života?
- Mogao bih vam na to pitanje odgovoriti na različite načine. Ipak, na kraju dana, vi novinari ste osobe koje trebaju objektivno ocijeniti jesu li moje odluke ispravne jer ja ne mogu biti objektivan prema vlastitom životu i radu. Vi ste osobe koje morate odrediti jesam li postupio dobro. Međutim, film “Američki gangster” dobar je primjer mog funkcioniranja u svijetu filma i na tom primjeru ću vam ga opisati. Moj prijatelj, filmski producent Brian Grazer, u jednom se trenutku našao u dilemi. Velika filmska kompanija svojedobno je odbila njegov prijedlog da se snimi “Američki gangster” jer je, po njihovu mišljenju, to bio preskup projekt. Njegov financijski nastrojen mozak složio se s tom konstatacijom i projekt je zaustavljen. Međutim, ono filmsko u njemu počelo ga je probadati u trbuhu i govoriti mu “Ovo je velika priča, Frank Lucas je sjajan filmski lik”. Brian Grazer me je nazvao, predočio mi svoju dilemu i na neki me način uključio u nju. Predočio mi je projekt na što sam ja rekao: “Ako moj prijatelj Denzel Washington želi glumiti Franka Lucasa, a koliko vidim iz priče to je uloga za njega, onda ću i ja prihvatiti ulogu Richieja Robertsa.” Redatelj Ridley Scott je također moj prijatelj koji je vidio projekt i pomislio “šezdesete, sedamdesete godine, New York, mogao bih se poigrati ovim materijalom”. Dakle, na samom početku nisam gledao je li to uloga koja bi me zadovoljila nego sam gledao šire. Bilo mi je važnije da pomognem prijatelju Brianu Grazeru, da se dogovorim s Denzelom Washingtonom i uključim Ridleyja Scotta, to je bio moj imperativ. Tek nakon toga počeo sam se raspitivati o liku koji ja trebam glumiti, o Richieju Robertsu. Tek tada sam uzeo scenarij u ruke i počeo raspravljati o nekim elementima priče te sam tako tražio da se objasni kako je policija uspjela uhititi Franka Lucasa koji je bio iznimno pametan čovjek. Lucas je imao novac, snagu, utjecaj i, što je najvažnije, bio je tih i povučen, nije se volio isticati bogatstvom. Tek kada smo sredili i taj dio, odlučio sam definitivno se pridružiti ekipi u stvaranju ovog filma. I da vam sada odgovorim na pitanje - vi, koji izvana gledate na mene i moj posao, trebate presuditi gdje je temelj mog integriteta.

'GENIJALNI UM' (2001.), nominacija za Oscara'GENIJALNI UM' (2001.), nominacija za OscaraNACIONAL: Ridley Scott je, za vašu karijeru, iznimno važan jer ovo je vaš već treći zajednički film.
- Upravo smo završili snimanje i četvrtog, koji se zove “Body of Lies”, u kojem glumim s Leonardom DiCapriom te pripremamo peti pod nazivom “Nottingham”. Mislim da ćemo ga snimati tijekom proljeća sljedeće godine.

NACIONAL: Što je to što vas privlači Ridleyju Scottu?
- On zna što radi. On je pravi filmaš. Sviđa mi se kako funkcionira na snimanju filma, sviđa mi se što shvaća film kao kreativni medij, što ne troši novac uzalud i što nije popustljiv. Istovremeno, on se brine o svakom dijelu nastanka filma. S njim dijelim smisao za lijepo i za humor te radnu etiku. I volim ga kao čovjeka.

NACIONAL: Vaša suradnja na filmu “Dobra godina” ipak nije postigla uspjeh kakav su mnogi očekivali.
- Pitanje je što je uspjeh. Uzmite za primjer film “Gladijator”, mogao je zaraditi pišljiva dva dolara, ali bi još uvijek bio dobar film, barem što se mene tiče.
U slučaju filma “Dobra godina” napravili smo ono što smo najavili da ćemo napraviti. Nismo rekli da ćemo nanovo izumiti kotač nego da ćemo napraviti romantičnu komediju. “Dobra godina” je prekrasan film za gledanje. Zabavan je i romantičan, kao što i treba biti.

NACIONAL: Do sada ste snimili nekoliko dokumentarnih filmova. Je li točno da se pripremate za režiju svog prvog filma?
- Jednog dana sigurno. No ne želim pričati o tome da ne bih bacio urok na sebe i cijeli projekt. Kada završim film, sjest ću ponovo s vama i pričati o tome. Do tada šutim.

NACIONAL: Što vas, nakon svih nagrada koje ste dobili i zarade koju ste ostvarili, još uvijek drži u ovom poslu?
- Uvijek sam smatrao da sam privilegiran zato što snimam filmove. Volim film, jer ono što mogu napraviti na filmu ne mogu ni u jednom drugom segmentu života. Osim toga, imam čudnu osobnost, ali, na sreću, film traži čudake. Znam da ćemo onog trenutka kada s Ridleyjem Scottom krenem na snimanje novog filma i jedan i drugi dati sve od sebe da bismo obavili posao najbolje što možemo. Za mene je to privilegij zbog kojeg svakog dana zahvaljujem Bogu što mi je to omogućio.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika