21.12.2007. / 00:00

Autor: Martina Čizmić

SCHENGEN

U ponoć obrisane granice

U ponoć je i službeno nastupio schengenski pravni red kojim će se schengenska zona proširiti s 15 na 24 zemlje Europske unije. Slovački premijer Robert Fico i austrijski kancelar Alfred Gusenbauer simbolično su srušili granicu između te dvije zemlje. Prepilili su prepreku na graničnom prijelazu Berg - Petržalka i otvorili šampanjac pod europskom zastavom.

"Ovo je povijesni događaj nakon razaranja u dvama svjetskim ratovima i podjele kontinenta Željeznom zavjesom", naglasio je Gusenbauer. "Od ponoći ćete moći putovati četiri tisuće kilometara od Tallinna u Estoniji do Lisabona u Portugalu bez pregleda putnih isprava", rekao je Fico.

Na zapadu Europe strahuju kako bi proširenje schengenske zone moglo povećati stopu kriminala u nekim zemljama te kako su nove vanjske granice EU manje sigurne od starih.

Nakon proširenja u schengenskoj zoni biti će oko 400 milijuna stanovnika Europske unije.

Schengenska zona dobila je ime po Schengenu, selu u Luksemburgu u kojem je 1985. postignut prvi sporazum o putovanju bez putovnica. Od ponoći schengenska granica nalazi se na granici Hrvatske i Slovenije te Hrvatske i Mađarske.

Hrvatski građani i dalje će u te zemlje moći putovati sa osobnim iskaznicama, ali će na granici dobiti poseban karton na koji će im granični policajci udariti žig i upisati osobne podatke. Ukoliko žele putovati u treće zemlje Europske unije, građani će ipak morati ponijeti putovnicu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika