20.12.2007. / 17:25

Autor: Katarina Zorić

SUĐENJE

Glavaš za blagdane ostaje u pritvoru

Odvjetnici u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' ponovno su tražili ukidanje pritvora tvrdeći da za to više nema potrebe, jer će se svi optuženici nastaviti odazivati sudskim ročištima...

Branimir Glavaš i njegovi suoptuženici blagdane će provesti u pritvoru, odlučilo je to sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića.

Odvjetnici u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' ponovno su tražili ukidanje pritvora tvrdeći da za to više nema potrebe, jer će se svi optuženici nastaviti odazivati sudskim ročištima.

Krnjakov odvjetnik Petar Šale usporedio je slučaj optuženih za 'garažu' i 'selotejp' sa slučajem haškog optuženika Ante Gotovine, rekavši da je za Gotovinu Vlada davala garancije i vršila pritisak na sud da ga se pusti iz pritvora, iako je bio bjegunac. No, dodao je, optuženicima u ovom postupku nitko ne želi izaći u susret, iako su također hrvatski branitelji.

Međutim, državno odvjetništvo ponovno se usprotivilo zahtjevu za puštanjem iz pritvora, rekavši da su svi argumenti obrane već izneseni te da ih je sud i ranije odbijao.

Na suđenje za zločine nad srpskim civilima u ratnom Osijeku danas je svoju obranu iznosio četvrtooptuženi Mirko Sivić, koji je prvi progovorio o likvidacijama civila na obali Drave i priznao da je osobno nazočio ubojstvu jednog osječkog Srbina.

Iako, kako kaže, sam nije pucao u civila kojega je s dva poznanika doveo na obalu Drave detaljno je prepričao njegovo ubojstvo, nakon što su u njegovoj kući otkriveni sanduci automatskih pušaka i municije. Kao i optužena Gordana Getoš Magdić kazao je i da je njegov iskaz u osječkoj policiji bio iznuđen, odnosno da ga je dao nakon niza ucjena i pritisaka. Iste je tvrdnje ponovio odgovarajući na pitanja obrane, državnog odvjetništva i sudskog vijeća.

Na početku posljednje rasprave prije blagdanske stanke sudac Horvatović je izvijestio da je Vrhovni sud odbio zahtjev branitelja drugookrivljenog Ivice Krnjaka za izuzećem predsjednice Županijskog suda. Sama predsjednica odbila je zahtjeve za izuzećem svih sudaca, dok je izvanraspravno vijeće Krnjaku produžilo pritvor.

Suđenje Glavašu i supotuženicima nastavlja se 7. siječnja 2008.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika