20.12.2007. / 19:16

Autor: Martina Čizmić

EUROPSKA POLITIKA

Prioriteti slovenskog predsjedanja EU-om

Janša je istaknuo da je politika Europske unije prema državama zapadnog Balkana prihvaćena još 2003. godine kada je svim državama ponuđena europska perspektiva. Kao najteži izazov istaknuo je Kosovo

Slovenski premijer Janez Janša predstavio je prioritete slovenskog predsjedanja Europskom unijom. Kao glavne je predstavio politiku širenja EU na države zapadnog Balkana i pitanje Kosova.

Janša je istaknuo da je politika Europske unije prema državama zapadnog Balkana prihvaćena još 2003. godine kada je svim državama ponuđena europska perspektiva. Kao najteži izazov istaknuo je Kosovo. Naime, Vijeće EU-a donijelo je odlučno polazište za rješavanje pitanja statusa Kosova i odredilo slanje civilne misije.

Najavio je kako će se nastaviti pregovori o članstvu s Hrvatskom i Turskom. Rekao je kako će Slovenija Europski ugovor iz Lisabona ratificirati početkom sljedeće godine. Cilj je da do polovice 2008. to učini i većina zemalja članica.

Janšino predstavljanje komentirali su predstavnici oporbenih stranaka u slovenskom parlamentu. Rekli su da se njegov plan ne bavi detaljima kao što je stajalište Slovenije u slučaju proglašenja neovisnog Kosova. Srbija bi tada mogla reagirati prekidom diplomatskih odnosa sa zemljama koje su priznale tu neovisnost.

"Svi znamo kakva će biti reakcija Srbije i svjesni smo te problematike", rekao je zastupnik liberalnih demokrata Mitja Slavinec. Zastupnik liberalne stranke Zares, Pavel Gantar naglasio je kako će uloga Slovenije u vezi Kosova biti koordiniranje stvari, a ne vođenje.

Zastupnik Janšine Slovenske demokratske stranke, Jožef Jerovšek, rekao je kakoje predsjedanje EU-om za Sloveniju povijesni izazov. "Zapadni Balkan i Kosovo su 'naslijeđena agenda' koju preuzima Slovenija. Još je lani postojala nada da će kosovsko pitanje biti riješeno", istaknuo je Jerovšek.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika