Objavljeno u Nacionalu br. 632, 2007-12-20

Autor: Berislav Jelinić, Nacionalova redakcija

BORBA PROTIV ŠVERCA CIGARETA

Europska Unija dobila rat protiv duhanske industrije

TALIJANSKE VLASTI i dalje kazneno gone Mila ĐukanovićaTALIJANSKE VLASTI i dalje kazneno gone Mila ĐukanovićaTjednik Nacional izravno je pomogao punjenju budžeta EU za više od 1,6 milijardi dolara, kolika je suma koju će svjetski duhanski giganti uplatiti za borbu protiv šverca cigareta i proizvodnje i prodaje lažiranih cigareta u sljedećih 15-ak godina. Do tog iznosa na koncu se došlo 14. prosinca 2007.

Europska komisija zajedno sa 26 članica EU potpisala je toga dana sporazum s duhanskim gigantom Japan Tobacco Internationalom kako bi se zajedničkim naporima oformio učinkovit sustav borbe protiv šverca cigareta i protiv plasiranja lažiranih cigareta na tržište EU.

NACIONAL je prvi pisao o balkanskoj duhanskoj mafijiNACIONAL je prvi pisao o balkanskoj duhanskoj mafijiU kontekstu tog sporazuma Japan Tobacco surađivat će s OLAF-om, tijelom Europske komisije za borbu protiv prijevara, kao i s pravnim službama Europske komisije. Sporazum podrazumijeva da će Japan Tobacco tijekom sljedećih 15 godina u tu svrhu platiti najmanje 400 milijuna dolara. Ta će suma dodatno narasti ukoliko se na tržištu u budućnosti budu pronašle lažirane cigarete Japan Tobacca, kao i one originalne, koje su prokrijumčarene. Zauzvrat su obje strane potpisale i međusobni sporazum o obustavi sudskih postupaka. “Pozdravljam završetak pregovora oko ovog važnog sporazuma, koji koristi EU i štiti njene financijske interese”, izjavio je nakon potpisa sporazuma José Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije.

Potpisivanje tog sporazuma epilog je teške pravosudne bitke koju su vodili odvjetnički timovi Japan Tobacca i zemalja članica EU pred sudom u New Yorku. Zemlje članice EU u tom sporu zastupali su odvjetnici iz američke odvjetničke kuće Krupnick, Campbell, Malone, Buster, Slama, Hancock, Liberman & McKee, P.A.

TALIJANSKE VLASTI i dalje kazneno gone Mila ĐukanovićaTALIJANSKE VLASTI i dalje kazneno gone Mila ĐukanovićaZapravo je taj sporazum nastao kao veliki kompromis, jer su predstavnici Japan Tobacca na njega pristali tek nakon što su vidjeli koliko su snažni dokazi odvjetničkog tima EU koji otkrivaju da je Japan Tobacco duboko umiješan u organizirani šverc cigareta, baš kao i još neki svjetski duhanski giganti.

Odvjetnički tim EU još je 2004. uspio potpisati sličan sporazum s Philip Morrisom, još jednim duhanskim gigantom. Philip Morris se obavezao platiti čak 1,2 milijarde dolara kroz nekoliko godina u istu svrhu kao i Japan Tobacco. Pravnu bitku vodili su isti odvjetnici. Predstavnici odvjetničkog tima EU boravili su prije 6 godina u tjedniku Nacional. Privukli su ih članci Nacionala o balkanskoj duhanskoj mafiji, koja je funkcionirala pod političkim pokroviteljstvom Mila Đukanovića, tadašnjeg predsjednika Crne Gore. U suradnji s istražiteljskim timom Nacionala odvjetnici zemalja članica EU došli su do dragocjene dokumentacije te zaštićenih svjedoka koji su im dali iskaze o švercu, kao i o ulozi političkog establishmenta i vrhuške duhanskih kompanija u tim aktivnostima.

Autori tekstova o duhanskoj mafiji u Nacionalu dali su iskaze i talijanskim vlastima, koje kazneno gone Mila Đukanovića i još neke Crnogorce, zajedno s pripadnicima talijanske mafije zbog udruživanja radi šverca cigareta. Glave te mafijaške hobotnice ili su u bijegu zbog međunarodnih Interpolovih potjernica, ili nominalno politički razvlašteni u Crnoj Gori, te u sjeni počinju preobražaj u imućne poduzetnike, koji u realnom životu kontroliraju sve pore crnogorskog ekonomskog života.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika