21.12.2007. / 11:05

Autor: Marko Biočina

KOALIRANJE

SDP vrbuje Stipu Gabrića Jamba

Podrška Stipe Gabrića Jamba namjerama njegovog stranačkog šefa Josipa Friščića da koalira s HDZ-om vrlo je upitna. Kako piše Jutarnji list, u SDP-u su uvjereni kako Jambo u saboru prilikom izglasavanja povjerenja novoj vladi sigurno neće podržati HDZ. "On ne može smisliti HDZ, bit će za nas", navodno je novinarima tog lista rekao jedan od visokopozicioniranih SDP-ovih dužnosnika.

Poznato je da se Jambo već godinama nalazi u vrlo lošim odnosima s HDZ-om u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a pogotovo s tamošnjim istaknutim HDZ-ovim dužnosnicima Franom Matušićem i Lukom Bebićem. Tome valja pridodati činjenicu da Jambo na lokalnoj razini koalira s SDP-om, te kako je cijeli dubrovački ogranak HSS-a još prije petnaestak dana Friščića izvijestio da želi koaliciju s SDP-om.

"Ja sam 99 posto za SDP! Znate li vi što je meni HDZ ovdje radio? Kakav bih ja to bio čovjek da sada koaliram s njima, a ovdje tako lijepo surađujem s SDP-om", govorio je prije izbora Jambo, da bi nakon izbora promijenio mišljenje i rekao da će "poštovati svaku odluku Predsjedništva stranke, kakva god ona bila".

U SDP-u smatraju kako bi poduzetnik iz Metkovića ipak mogao odlučiti uskratiti podršku HDZ-u, bez obzira na Friščićeve naredbe. Procjenjuje se kako u ovom trenutku Jambovim napuštanjem HSS-a ipak više gubi stranka nego on.

No, s druge strane taj potez bi mogao značiti i to da će izgubiti mogućnost da sudjeluje u vladajućoj koaliciji, a to mu sigurno nije u interesu. Naime, i bez njega HDZ ima dobre šanse da osigura većinu u Saboru. Josip Friščić smatra kako do toga neće doći, te kako Jambo neće napustiti HSS.

"Možemo se kladiti u što god želite da će Jambo ostati uz HSS", rekao je Friščić.

Vezane vijesti

Jambo odgovara na izvještaj Hrvatskih voda: 'S tim se papirima može obrisati...

Jambo odgovara na izvještaj Hrvatskih voda: 'S tim se papirima može obrisati guzica'

Izgradnja zaštitnog sustava desne obale grada Metkovića, u naselju Jerkovac, nije bila moguća isključivo zbog neriješenih imovinsko-pravnih poslova.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika