21.12.2007. / 16:47

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Sedam medicinskih mitova

Najstariji je mit iz 1907. godine da koristimo samo deset posto moždanih sposobnosti

Stručni britanski časopis British Medical Journal objavio je članak skupine američkih znanstvenika u kojem opovrgavaju sedam uvriježenih medicinskih mitova.

Američki znanstvenici tako tvrde da se dugo smatralo kako je dnevno potrebno unijeti osam čaša čiste vode, no za to nema nikakvog znanstvenog temelja. Slažu se da bi tijekom dana trebalo unijeti oko dvije litre tekućine, ali ona ne mora nužno biti čista voda. Čaj, kava, juhe, voćni sokovi i druga tekućina dovoljna je da ispuni potrebne dvije litre tekućine. Znanstvenici čak napominju da unos previše čiste vode u organizam nije dobar.

Tvrdnja da čitanje pri slabom svjetlu može oslabiti vid također nema znanstvenu osnovu. Većina oftamologa vjeruje kako slabo osvjetljenje ne ostavlja stalne posljedice na vid. Može, međutim, utjecati na pojavu povremenog škiljenja, češćeg treptanja ili poteškoća u izoštravanju slike.

Znanstvena istraživanja opovrgnula su i teoriju prema kojoj brijanje utječe na to da dlake rastu brže. Brijanje nema nikakav učinak na debljinu ili gustoću dlake koja ponovno raste. Kratke i oštre dlake koje se pojavljuju nedugo nakon brijanja ostavljaju dojam debljine i gustoće jer je njihov vrh odrezan.

Puretina sadrži aminokiselinu triptofan koja utječe na san i raspoloženje. No, to ne znači da će vam se početi spavati nakon purice i mlinaca. Pureće meso sadrži istu količinu triptofana kao i piletina ili govedina.

Mit da ljudi koriste samo deset posto moždanih sposobnosti liječnici su opovrgnuli istraživanjem na osobama koje su pretrpjele ozlijede mozga. Bez obzira na to koji im je dio mozga bio ozlijeđen, osobe su imale problema sa govorom, pamćenjem ili kretanjem. Znanstvenici tvrde da nijedno područje mozga nije sasvim neaktivno.

Kosa i nokti ne nastavljaju rasti i nakon smrti. Nakon smrti koža se suši i povlači pa nokti i kosa djeluju duljima, objašnjavaju znanstvenici.

Kao zadnji mit, znanstvenici su naveli onaj o zabrani korištenja mobilnih telefona u bolnicama. Znanstveno je dokazano da postoji minimalna interferencija mobitela i medicinske opreme. No ona nije opasna za zdravlje ljudi.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika