21.12.2007. / 18:09

Autor: Martina Čizmić

TRGOVINA

Eurofighter neće prodavati borbene zrakoplove Norveškoj i Danskoj

U Eurofighteru sumnjaju u namještanje natječaja za nabavu zrakoplova u korist američkog JSF-a, koji je u vlasništvu američkog proizvođača zrakoplova Lockheed Martina

Eurofighter, europski proizvođač zrakoplova prekinuo je razgovore o prodaji novih borbenih zrakoplova. Kako je objavila sama tvrtka, do prekida je došlo jer su u Eurofighteru nezadovoljni ponašanjem konkurencije.

Norveška i Danska kupuju nove borbene zrakoplove koji bi trebali zamijeniti zastarjele F-16. Na razmatranje su dobile ponude triju proizvođača. Europskog Eurofighter Typhoona, američkog Joint Strike Fightera i švedskog JAS Gripena.

U Eurofighteru sumnjaju u namještanje natječaja za nabavu zrakoplova u korist američkog JSF-a, američkog proizvođača zrakoplova Lockheed Martin.

"Razlog naše odluke su nedavne promjene rokova i strukture procjene za obje zemlje", rekao je glasnogovornik EADS-a Theodor Benien i dodao da prekid pregovora ne znači i potpuno povlačenje. "Ne želimo potpuno isključiti budući mogući angažman", stoji u pismu koje je objavio Eurofigther.

Norveška ministrica obrane Anne-Grete Stroem-Erichsen rekla je kako je norveška vlada jasno dala do znanja da želi pošten i pravedan natječaj. Norveška je zainteresirana za kupnju 48 novih zrakoplova, za što su spremni izdvojiti između 5,37 i 7,16 milijardi dolara.

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika