21.12.2007. / 19:20

Autor: Martina Čizmić

PRIŠTINA

Krizna skupina: Neovisnost Kosova nakon izbora u Srbiji

"Odluka o proglašenju neovisnosti može se donijeti ubrzo poslije drugog kruga izbora u Srbiji, a to je 3. veljače", rekao je Anderson

Međunarodna krizna skupina priopćila je kako bi Kosovo trebalo proglasiti neovisnost nakon predsjedničkih izbora u Srbiji. Dali su i preporuku da je za Kosovo najbolje rješenje nadzirana neovisnost.

Voditelj ureda Međunarodne krizne skupine u Prištini Alex Anderson kao važnu činjenicu za proglašenje neovisnosti na osnovi Ahtisaarijevog plana ocijenio sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je većina zemalja podržala taj prijedlog.

Predstavio je i izvješće Međunarodne krizne skupine u kojem piše kako treba početi s primjenom Ahtisaarijeva plana kako bi se ostvarila uvjetna neovisnost Kosova u svibnju 2008. godine, no naglasio je da se takva odluka može donijeti i ranije.

"Odluka o proglašenju neovisnosti može se donijeti ubrzo poslije drugog kruga izbora u Srbiji, a to je 3. veljače", rekao je Anderson.

U izvješću "Kosovsko odbrojavanje: mapa za tranziciju", koje je predstavljeno u Prištini, ocijenjeno je da je misija posredničke 'trojke' bila neuspješna. Poslije mnogih razgovora postalo očito da nema izgleda za zajednički dogovor. Stoga se poručuje da je Ahtisaarijev plan o nadziranoj neovisnosti najbolja osnova za rješenje statusa.

Od EU se traži da preuzme ključnu ulogu u provedbi plana i podrži rad civilne Misija EU-a na Kosovu. Krizna skupina također je preporučio da novo kosovsko vodstvo treba intenzivno raditi na integraciji srpske zajednice, stvaranjem novih većinski srpskih općina.

Od NATO-a, UNMIK-a i Kosovske policijske službe se traži da pruži sva sigurnosna jamstva kako bi se omogućila mirna tranzicija.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika