21.12.2007. / 19:46

Autor: Martina Čizmić

HRVASKA REAKCIJA

Slovenski ministar Rupel izjednačio Hrvatsku i Srbiju

"Trebalo bi jednako tretirati Hrvatsku i Srbiju", rekao je Rupel

Hrvatska je izrazila iznenađenje na izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela kojom izjednačava Hrvatsku i Srbiju u pristupu Europskoj uniji.

"U svezi nedavnih izjava slovenskog ministra vanjskih poslova dr. Dimitrija Rupela o tome da bi u pregovorima s Europskom unijom trebalo jednako tretirati Hrvatsku i Srbiju, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske ocjenjuje te izjave neutemeljenima i netočnima", ističe se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Rupel se neizravno zauzeo za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i bez izručenja Ratka Mladića Haškom sudu. Rekao je kako je i Hrvatska četiri godine prije nego je general Ante Gotovina izručen imala potpisan takav Sporazum.

"Trebalo bi jednako tretirati Hrvatsku i Srbiju", rekao je Rupel. Ministarstvo vanjskih poslova ističe kako se Rupel služi netočnostima.

U priopćenju su naveli kako je Hrvatska Sporazum s EU-om parafirala 14. svibnja 2001., dakle prije nego što je 26. srpnja iste godine uopće objavljena optužnica protiv Gotovine. Sporazum je potpisan u listopadu 2001. godine nakon pozitivnog izvješća glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

"Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatska je ustrajala u svojim naporima na ispunjavanju obveza iz Sporazuma, a nastavila je i s ostvarivanjem pune suradnje s Tribunalom u Haagu", stoji u priopćenju. Zbog svega toga Ministarstvo izražava "iznenađenost činjenicom da takve izjave dolaze od visokog dužnosnika susjedne države i buduće Predsjedavajuće Vijećem EU, kojem bi navedene činjenice trebale biti poznate".

Premijer i novi mandatar hrvatske vlade, Ivo Sanader kratko je prokomentirao Rupelovu izjavu. Rekao je kako ga iznenađuje da ministar vanjskih poslova koristi takav rječnik. Podsjetio je da se on zalagao za korištenje rječnika koje koristi on i slovenski premijer Janša, a koji ne uspoređuje Hrvatsku i Sloveniju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika