22.12.2007. / 10:20

Autor: Martina Čizmić

IZBORI 2007.

Sanader i službeno ima većinu

U razgovoru s novinarima Sanader je naglasio kako HDZ neće imati samo 77 zastupnika nego i "dobru većinu"

Mandatar za sastavljanje nove vlade Ivo Sanader i službeno ima većinsku podršku svojoj vladi u Saboru. HDZ je većinu osigurao dogovorom s predstavnicima mađarske i bošnjačke manjine, Denešom Šojom i Šemsom Tankovićem.

Prema dosadašnjim izjavama, službenu podršku Sanaderovoj vladi dala su tri predstavnika manjina i jedini zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja. Službena podrška koalicije HSS-HSLS još se čeka iako je najavljeno da će dati podršku Sanaderu u Saboru i bez potpisivanja sporazuma.

HDZ još pregovara sa predstavnicima srpske, talijanske te češke i slovačke manjine koji na pregovorima nastupaju zajednički. Najčešće spominjani zahtjev manjina bilo je dvostruko pravo glasa na izborima. Prema trenutno važećem izbornom zakonu, hrvatski građani pripadnici nacionalnih manjina na izborima mogu odabrati žele li glasati za opću ili za manjinsku listu. Manjine traže da njihovi pripadnici mogu glasati za obje liste.

Prema neslužbenim informacijama koje prenosi Večernji list, za sada je dogovoreno kompromisno rješenje. Prema njemu manjine bi dobile dvostruko pravo glasa izmjenama u izbornom zakonodavstvu, ali ne i pripadnici srpske manjine. Njima je već ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina zajamčeno sudjelovanje u vlasti. To rješenje djelomično je potrvdio i sam Sanader kada je rekao: "Sigurno je da neće biti dvostrukog prava glasa onako kako to traže manjine, ali ćemo težiti onome što bih nazvao diferenciranim pristupom".

Sanader je uvjeren da će sastaviti vladu i prije ustavnog roka od 30 dana. Bez obzira na dugo pregovaranje oko koalicijskog sporazuma sa HSS-HSLS-om, Sanader smatra kako neće biti potrebno tražiti produljenje tog roka za još 30 dana.

U razgovoru s novinarima Sanader je naglasio kako HDZ neće imati samo 77 zastupnika nego i "dobru većinu".

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika