22.12.2007. / 10:38

Autor: Martina Čizmić

SAD

Goran Pavić na slobodi zbog zastare

"Ovaj slučaj dokaz je da temeljito ispitivanje i metodični postupci u našem pravnom sustavu uistinu djeluju", rekla je Babich nakon odbacivanja optužbe

Američki savezni tužitelj u Detroitu odbacio je optužbe protiv Gorana Pavića zbog zakonske zastare. Pavić je kanadski državljanin srpskog podrijetla koji je na temelju Interpolove tjeralice uhićen 7. studenog na granici između Kanade i SAD-a. Interpolova tjeralica podignuta je zbog optužbe za ratni zločin nad civilima u Hrvatskoj 1991.

Tužiteljstvo je odbacilo optužbe nakon što je utvrđeno da su rokovi zakoske zastare za podizanje optužbi protiv Pavića istekli. Naime, sporazumom o izručivanju između SAD i Hrvatske određeno je da se primjenjuju rokovi zakonske zastare koji vrijede u državi u kojoj je došlo do uhićenja. U ovom slučaju to je SAD.

Pavićeva odvjetnica Linda Babich odala je priznanje tužiteljstvu na naporima da provede temeljito ispitivanje i na kraju odbaci predmet. "Ovaj slučaj dokaz je da temeljito ispitivanje i metodični postupci u našem pravnom sustavu uistinu djeluju", rekla je Babich nakon odbacivanja optužbe.

Pavić je pušten iz pritvora i vratio se u Kanadu gdje živi u gradu Kitcheneru. Iz Hrvatske se odselio u Kanadu 1997. Uhićen je nakon što su službenici američke Carinske i granične službe utvrdili da se nalazi na tjeralici Interpola zbog ratnih zločina u Hrvatskoj.

On je 2006. pred vukovarskim Županijskim sudom optužen za zločine protiv hrvatskih civila tok je bio pripadnik srpske paramilicije 1991. i 1992. godine. Teretilo ga se za ubojstva, premlaćivanja, zastrašivanja i zatvaranja seljana Sotina, od kojih se 35 još uvijek vodi kao nestale.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika