22.12.2007. / 10:55

Autor: Martina Čizmić

POHVALE

Fried: "Hrvatska je na doborm putu za ulazak u NATO"

"Ulazak Hrvatske u NATO bio bi dobar i za Sloveniju. Znam da imate neka otvorena pitanja, ali su ona takve prirode koja se mogu lako riješiti. Hrvatska je postigla čudesan napredak, pri čemu joj je Slovenija pokazala put. Hrvatska ide tim putem, a nadam se da će i Srbija shvatiti da je to dobar put i da će će pratiti vaš primjer", rekao je Fried

Pomoćnik za europska pitanja američke državne tajnice Condoleezze Rice, Daniel Fried, rekao je kako je Hrvatska na dobrom putu za ulazak u NATO.

"SAD još nisu donijele odluku o potpori, ali Hrvatska je na dobrom putu. Ulazak Hrvatske u NATO bio bi dobar i za Sloveniju. Znam da imate neka otvorena pitanja, ali su ona takve prirode koja se mogu lako riješiti. Hrvatska je postigla čudesan napredak, pri čemu joj je Slovenija pokazala put. Hrvatska ide tim putem, a nadam se da će i Srbija shvatiti da je to dobar put i da će će pratiti vaš primjer", rekao je Fried u razgovoru sa skupinom slovenskih novinara.

Istaknuo je kako se odlično poklopilo da će Slovenija predsjedati EU-om upravo u vrijeme kada će se razrješavati pitanje Kosova. "Nema bolje države članice od Slovenije za tu ulogu. Ona poznaje igrače, teren, kulturu i pitanja", dodao je Fried.

Prema njegovim riječima, Kosovo predstavlja posljednje poglavlje u raspadu nekadašnje Jugoslavije. Nema mogućnosti da se postigne rješenje u Vijeću sigurnosti UN-a jer će "jedna država sve blokirati". Napomenuo je kako bi nacionalizam bio tragedija za Srbe. "On djeluje kao jeftini alkohol. Najprije te opije, onda oslijepi pa ubije", bio je slikovit Fried. Nastavio je kako Srbija zaslužuje svoje mjesto u Europi ako shvati da su i druge države u svojoj povijesti nekoć imale veći teritorij nego što ga imaju danas.

"Poznajete povijest, suvremena Srbija osvojila je Kosovo tek u vrijeme balkanskih ratova 1912. godine. Engleska je nekad kontrolirala pola Francuske, Poljska tri četvrtine Ukrajine, a Španjolska cijeli svijet. Svaka država mora prihvatiti činjenicu da povijesne granice nisu sadašnje granice", rekao je Fried.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika