22.12.2007. / 17:40

Autor: Martina Čizmić

HAAG

Sanader: "Ne može biti novih optužnica"

"Oni mogu zvati ljude da daju iskaze o Oluji i vjerojatno to čine. Ja ne mogu interpretirati što se iza toga krije", rekao je Sanader novinarima

Premijer Sanader komentirao je informacije kako bi Haški sud mogao optužiti nove hrvatske časnike za ratne zločine. Rekao je kako su oni pozvani da daju iskaz o operaciji Oluja, no da u Haagu ne može biti novih optužnica.

Kako je bilo objavljeno na Nacional.hr Haški sud hrvatskoj vladi je uputio zahtjev za obavijesnim razgovorom s umirovljenim brigadirom Antom Kotromanovićem i umirovljenim generalom bojnikom Damirom Krstičevićem. U medijima su se pojavile informacije i o još 13 suboraca generala Ante Gotovine koji bi mogli biti pozvani kao osumnjičenici.

"Ovo što ste čuli, to smo i mi dobili informaciju, dakle oni su pozvani da svjedoče, odnosno da daju svoj iskaz o operaciji Oluja", rekao je Sanader. Dodao je kako definitivno ne može biti novih optužnica u Haagu jer je po rezoluciji Vijeća sigurnosti rok za optužnice bio 31. prosinca 2004. godine.

"Poslije toga ne može biti novih optužnica. Ali, oni mogu zvati ljude da daju iskaze o Oluji i vjerojatno to čine. Ja ne mogu interpretirati što se iza toga krije", rekao je Sanader novinarima. Istaknuo je kako takav zahtjev zasigurno nije ugodan jer dolazi u vrijeme kada je na privremenu slobodu pušten Veselin Šljivančanin koji je osuđen na pet godina zatvora zbog počinjenja ratnog zločina na Ovčari.

Ponovio je ako će Hrvatska inzistirati da Šljivančanin, Mile Mrkšić te Miroslav Radić budu izručeni Hrvatskoj te da im se sudi na temelju drugih zločina koje su počinili.

Prokomentirao je i odbacivanje optužbe protiv Gorana Pavića koji je optužen za ratni zločin. Istaknuo je kako pravni stručnjaci moraju reći što sada treba učiniti, ali da sigurno neće ostati na tome. "Inzistirati ćemo na tome da Pavića dovede u Hrvatsku", bio je odlučan Sanader.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika