22.12.2007. / 18:25

Autor: Martina Čizmić

POTVRDA POSTIGNUTIH REZULTATA

Završena misija OESS-a u Hrvatskoj

"Za Hrvatsku ovakva je odluka OESS-a još jedna potvrda postignutih rezultata na putu hrvatskog priključenja prema Europskoj uniji i NATO-u", piše u priopćenju hrvatske vlade

Stalno vijeće OESS-a donijelo je odluku da s 31. prosincem zatvori Misiju OESS-a u Hrvatskoj. Ona je u proteklih 11 godina nadzirala demokratizaciju Hrvatske i jačanje vladavine prava i zaštite ljudskih prava u njoj.

"Za Hrvatsku ovakva je odluka OESS-a još jedna potvrda postignutih rezultata na putu hrvatskog priključenja prema Europskoj uniji i NATO-u", piše u priopćenju hrvatske vlade.

U Vladi smatraju da su u proteklih 11 godina ostvareni pozitivni rezultati u suradnji s OESS-ovom misijom u području vladavine prava te ostvarivanja prava manjina zajamčenih ustavnim zakonom o nacionalnim manjinama, napretkom postignutim u području povratka i reintegracije izbjeglica te programa stambenog zbrinjavanja.

U Zagrebu će biti otvoren manjim ured za potrebe praćenja suđenja ratnih zločina koji će biti prebačeni sa Haškog suda. Ured će u 2008. pratiti suđenja za ratne zločine i obavještavati OESS o provedbi vladina programa stambenog zbrinjavanja. To je uobičajena praksa.

Premijer Sanader pozdravio je završetak misije OESS-a i ocijenio to uspjehom i OESS-a i Hrvatske. "Ja mislim da je to još jedna potvrda da je Hrvatska demokratski zrela, da smo svi zajedno u Hrvatskoj napravili puno na putu prema Europskoj uniji i NATO savezu, da je to još jedna dodatna demokratska legitimacija Hrvatske i izražavam svoje veliko zadovoljstvo što je noćas u 24 sata nastupila ta odluka na snagu", rekao je Sanader.

Zahvalio je svim zemljama članicama koje su podržale prijedlog zatvaranja misije, jer su na taj način odali priznanje Hrvatskoj za sve što je u proteklih 11 godina napravila.

Vezane vijesti

'Alarmantna praksa HRT-ovog drakonskog ušutkivanja novinara'

'Alarmantna praksa HRT-ovog drakonskog ušutkivanja novinara'

Predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je danas da je vrlo zabrinuta zbog toga što HRT, kao javni servis, želi otpustiti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika