23.12.2007. / 12:07

Autor: Martina Čizmić

INTERNI MEMORANDUM

Cijeli vojni i politički vrh trebao je u Haag

Interni memorandum Tužiteljstva potječe od 25. rujna 1996., a sastavio ga je pod naslovom: Strategija; istražni postupak za Krajinu - cilj: dokazati “čišćenje”, Joakim Robertsson

Kako donosi današnji broj Jutarnjeg lista, imaju u posjedu dokument iz 1996. godine koji otkriva tko je sve trebao biti optužen i završiti u Haagu. Strane obavještajne službe dobavljale su dokaze i fotografije za Tužiteljstvo.

Interni memorandum Tužiteljstva potječe od 25. rujna 1996., a sastavio ga je pod naslovom: Strategija; istražni postupak za Krajinu - cilj: dokazati “čišćenje”, Joakim Robertsson.

Upravo su iz tog memoranduma kasnije proizašle mnoge akcije koje je Tužiteljstvo odradilo u suradnji s hrvatskim vlastima poput kninskog groblja i drugih masovnih grobova, prikupljanja izjava vještaka o hrvatskim sudskim postupcima, medijska izvješća, izjave stručnjaka i drugo.

Do 15. srpnja 1996. ekipa predvođena Joakimom Robertssonom prikupila je ogromne količine dokumentacije, dokaza i fotografija. Istraživački tim se usredotočio na ključne političke osobe poput Franje Tuđmana, Hrvoja Šarinića, Mate Granića, Gojka Šuška i Ivana Jarnjaka. Među vojnim osobama koje su im bile zanimljive bili su general Zvonimir Červenko, general Ante Gotovina, general Ivan Čermak, general Mirko Norac, general Damir Krstičević i general Ivan Korade.

U Glavnom stožeru “osumnjičenici” su bili: brigadni general Franjo Feldi, general bojnik Imra Agotić, general Vinko Vrbanac, general Pavao Miljevac, brigadir Darko Keresa i birgadir Marijan Cvetko.

Za operaciju Sjever bila je osumnjičena 21 osoba predvođena generalima Stipetićem, Basarcem, Đankom i Crnjcem. Za operaciju Oluja osumnjičeni su bili bojnik Rahim Ademi i general Mladen Markač, zatim još 36 časnika među kojima je i pukovnik Ante Kotromanović.

General Krstičević koji je bio vojna osoba i cilj istražnog postupka, nikada nije saslušan, ni u svojstvu osumnjičenika, ni u statusu optuženoga. U materijalima se spominje u vezi s BiH i s operacijama u okolici Mrkonjić Grada.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika