24.12.2007. / 11:29

Autor: Martina Čizmić

SRBIJA

Mrtvi predsjednici u kampanji "Kosovo je Srbija"

Srbijanska vlada odlučila je pokazati da Srbija ima dodirne točke i sa Zapadnim svijetom. Upotrijebila je slike i citate nekih od najpoznatijih povijesnih ličnost Zapada i prilagodila ih trenutnoj situaciji u Srbiji

Kako se sukob oko budućnosti Kosova približava svom vrhuncu, Srbijanska vlada okrenula se kampanji "Kosovo je Srbija", a za pomoć su se obratili nekim od najpoznatijih predsjednika u povijesti. Jedini je problem što su svi oni mrtvi.

Posljednja dva tjedna u Srbiji su se pojavili veliki plakati sa slikama Washingtovna, Lincolna, Kennedya, Churchilla i de Gaullea sa natpisom "Kosovo je Srbija".

Na slikama se nalaze i najpoznatiji citati iz njihovih govora, pomno odabrani i prilagođeni kako bi poduprli sam cilj kampanje. Ostanak Kosova u sklopu Srbije. Ovo je na neki način iznenađenje, jer se Srbija do sada oslanjala na pomoć Rusije u zadržavanju Kosova dijelom Srbije.

Tako na plakatu na kojem se nalazi Churchill u svojoj poznatoj pozi sa cigaretom u ruci stoji dio njegovog govora Britancima u kojima ih traži da se suprotstave nacističkoj Njemačkoj. "Branit ćemo što je naše. Nikada se nećemo predati"

Slika američkog predsjednika Georgea Washingtona ispred američke zastave sadrži i isječak iz njegovog govora tijekom Američke revolucije. "Vrijeme je pri kraju i sada moramo odlučiti hoćemo li biti slobodni ljudi ili robovi."

Dragoslav Bokan, direktor marketinške agencije "Arts and Crafts" koja je osmislila kampanju rekao je kako samo žele podsjetiti ljude kako su upravo zapadni političari rekli kako imaju pravo braniti svoju zemlju.

Posudivši riječi nekih od najvećih zapadnih vođa željeli su pokazati dodirne točke između zapadne povijesti i srbijanske budućnosti.

SAD i većina europskih vlada poduprla su UN-ovu inicijativu za nadziranom neovisnošću Kosova. Prošlog tjedna EU je odlučila poslati civilnu misiju koja bi trebala zamijeniti onu UN-ovu koja je na Kosovu smještena još od 1999. godine.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica oštro je reagirao na takvu odluku optuživši EU da pokušava stvoriti nepostojeću državu na Srbijanskom tlu.

Bokan je rekao kako je kampanja sa plakatima upravo osmišljena kako bi se obični građani Srbije mogli identificirati sa Zapadom. Iako je tradicionalna povezanost sa Rusijom, u modernoj Srbiji sve je manje dodirnih točaka sa Istokom. "Ova kampanja samo pokazuje da se Srbi mogu boriti za svoje ciljeve i biti dijelom Europe", rekao je Bokan.

Bivši američki veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori, William Montgomery u svojoj je kolumni za B92 napisao kako je "velika pogreška podcijeniti Srbijanski inat". "Oni dobro znaju da će nekim svojim postupcima naštetiti sami sebi, ali to ne znači da će od tih postupaka odustati", napisao je Montgomery.

To potvrđuje i odabir riječi na plakatu sa Kennedyevom slikkom. "Čovjek radi što mora, bez obzira na osobne posljedice, bez obzira na prepreke i opasnosti i pritisak. A to je temelj ljudskog morala", rekao je Kennedy, a Srbi prilagodili svojoj situaciji.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika