24.12.2007. / 12:52

Autor: Martina Čizmić

IZUMI

Zračni jastuci i za sniježne sportove

"Life Bag" izgleda kako divovski držač za vrat, veoma je sličan jastučiču za spavanje kojim se koriste putnici na dugim putovanjima

Dvojica švicarskih poduzetnika prilagodili su zračne jastuke, koji su standardna automobilska oprema, kako bi povećali izglede za preživljavanje žrtava zahvaćenih lavinom. Yan Berchten, inženjer i ljubitelj ekstremnih zimskih sportova osmislio je zračni jastuk za skijaše. Sa partnerom Perre-Yvesom Geürnierom osnovao je tvrtku Snowpulse.

"Life Bag" izgleda kako divovski držač za vrat, veoma je sličan jastučiču za spavanje kojim se koriste putnici na dugim putovanjima. Upakiran je u posebno dizajniran rukask, teži tri kilograma i djeluje poput pojasa za spašavanje na moru. Kada korisnik povuče uzice, aktiviraju se dva divovska balona žarkih boja koji se napušu oko glave. Dizajnirani su tako da korisnika drže polegnutog na leđima, okrenutog prema nebu kako bi se spriječilo prekrivanje snijegom.

"Većina ljudi, koji poginu u sniježnim lavinama, umire od gušenja ili ozljeda glave. 'Life Bag' omogućava korisniku da pluta na leđima na vrhu lavine. Dizajniran je da zaštiti glavu i vrat držeći ih izdignute iznad snijega", pojašnjava Berchten koji je za ovaj izum dobio nagradu za izume na sajmu u Münchenu.

"Life Bag" se prodaje za 1320 švicarskih franaka. Budućim korisnicima preporučuje se da uz njega koriste i standardnu sigurnosnu opremu te elektronički uređaj za lociranje kako bi ih spasilačke ekipe mogle locirati ukoliko se dogodi nesreća.

Vezane vijesti

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić potvrdio je danas da je temeljem sigurnosne procjene vlada ukinula zaštitu bivšem predsjedniku Hrvatskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika