24.12.2007. / 17:49

Autor: Martina Čizmić

SLOVENSKO-HRVATSKI ODNOSI

Rupel: "Slovenija ne izjednačava Hrvatsku sa Srbijom"

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je Rupel, reagirajući na izjave premijera Ive Sanadera i hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, rekao da su njegove izjave na konferenciji za novinare u Bruxellesu bile "sasvim jasne i da one ni u čemu ne mijenjaju poznata i više puta ponovljena stajališta slovenske vlade"

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel odgovorio je na kritike koje su na njegov račun došle iz Hrvatske "Slovenija ne izjednačava Hrvatsku sa Srbijom, sve zemlje zapadnog Balkana moraju ispuniti svoje obveze, a u slučaju Hrvatske to znači da ne primjenjuje odluku o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu na zemlje članice EU", piše u priopćenju ministarstva vanjskih poslova Slovenije.

Rupel je reagirao na izjave premijera Ive Sanadera i Ministarstva vanjskih poslova u kojima kritiziraju sadržaj i ton njegove nedavne izjave u Bruxellesu. On je zagovarajući brži tempo uključivanja Srbije u europske integracije, rekao da EU za Srbiju treba upotrebljavati iste kriterije kao za Hrvatsku. Dodao je da je Hrvatska generala Gotovinu izručila nakon što je već bila potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova na svojim je internet stranicama objavilo da je Rupel, reagirajući na izjave premijera Ive Sanadera i hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova u kojima su njegova stajališta ocijenjena neutemeljenima i netočnima, rekao da su njegove izjave na konferenciji za novinare u Bruxellesu bile "sasvim jasne i da one ni u čemu ne mijenjaju poznata i više puta ponovljena stajališta slovenske vlade".

Kako se navodi, Rupelov odgovor sukladan je stajalištima EU-a i stajalištima koja je u pismu Europskoj komisiji prije nekoliko mjeseci o pitanju zapadnog Balkana i statusa Srbije iznio slovenski premijer Janez Janša. "Nije riječ o izjednačavanju Hrvatske sa Srbijom, nego o potvrdi stajališta Slovenije prema širenju Europske unije na zapadni Balkan", piše u objašnjenju slovenskog Ministarstva.

"U trenutku kada svi, želimo što uspješnije uključivanje država zapadnog Balkana u EU, ovakve su polemike i nesporazumi nevažni i nekorisni. Europska unija u ovom trenutku od tih država očekuje dosljedno ispunjavanje obveza i standarda. U slučaju Hrvatske, to znači da za države članice EU-a neće primijeniti ekološko-ribolovni pojas u Jadranu", stoji na kraju izjave ministra Dimitrija Rupela koju je prenijelo slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika