25.12.2007. / 16:45

Autor: Marijana Zrinjski

MISNO SLAVLJE

Riječki nadbiskup upozorio na komercijalizaciju Božića

Riječki nadbiskup Ivan Devčić na današnjoj u propovijedi u katedrali Sv. Vida, naglasio je da se Božić sve više komercijalizira, odnosno da se duhovne vrijednosti Božića mijenaju za materijalne. «Time se pored kršćanskog uspostavlja poganski Božić, kojeg neki nazivaju i gospodarskim Božićem. Drugi je način sekulariziranja Božića da se Isusovo rođenje uzima za promociju djeteta i nekih humanih vrijednosti, ali bez duhovne podloge», kazao je, te dodao kako je Božić danas zanimljiv i onima kojima Bog nije često u mislima i koji ne zalaze često u crkvu. Sve to, smatra, ukazuje na njihovu želju da postanu djeca Božja. Vjernicima je savjetovao da prema takvim ljudima budu posebno pažljivi te da im, umjesto podsmijeha, kada primjerice dođu na božićnu misu, treba pomoći da nađu što traže.

Na današnjoj božićnoj misi u zagrebačkoj katedrali na kojoj je nazočio i predsjednik Stjepan Mesić, kardinal Josip Bozanić pozvao je vjernike da obnove spone povjerenja, uzajamnog poštovanja, razumijevanja i solidarnosti u sredini u kojoj žive.
«U povijesti čovječanstva i u svojemu životnom iskustvu, možemo razlikovati tri vrste tmina uzrokovanih zločinima koji zatamnjuju i nagrđuju čovječanstvo. Nasilje, otmice, krađe, pronevjere, nepoštenje i nevjera su pojave koje zamagljuju dušu počinitelja zločina, i to su tmine naših osobnih grijeha. Na drugom mjestu su društvene zablude, neredi koji kvare, razaraju društvo, čine ga nezdravim i bolesnim, primjerice, nezaposlenost, gospodarske krize, prošireni oblici korupcije, političke krize u kojima se gubi smisao zajedničkog života i zalaganja, nesuglasice, sukobi i ratovi", kazao je Bozanić, te naglasio da su od svih društvenih grijeha, gore samo "tame" koje nastaje kao posljedica "određenog mentaliteta koji je izgubio smisao za najuzvišenije vrijednosti pa u sebi više ne pronalazi snagu da se uzdigne, suprotstavi i skine maske".

Vezane vijesti

Privatizacija 3. maja do 22. lipnja ili krećemo u akciju

Privatizacija 3. maja do 22. lipnja ili krećemo u akciju

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) Vedran Dragičević izjavio je danas da će taj sindikat, ne učini li vlada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika