27.12.2007. / 16:00

Autor: Marko Biočina

EKOLOŠKI INCIDENT

U Sisku crni snijeg

Dok stanovnici većeg dijela Hrvatske uživaju ovih dana uživaju u bijelom Božiću, stanovnici sisačke Ulice Božidara Adžije neugodno su se iznenadili kada su ispred svojih zgrada umjesto bijelog ugledali crni snijeg. S obzirom da se spomenuta ulica nalazi u blizini Rafinerije nafte Sisak, stanovnici vjeruju kako je crni snijeg posljedica naftne čađe koju je rafinerija ispustila u zrak.

Ovo nije prvi put da stanovnici Adžijine ulice imaju problema s radom rafinerije. Osim što svakodnevno imaju problema s dimom i neugodnim mirisima, prije nekoliko mjeseci iz iz pogona je u zrak šikljalo lož ulje koje je uništilo većinu parkiranih automobila u ulici.

INA je već odavno najavila modernizaciju sisačke rafinerije, a Siščani se nadaju kako će tada i broj ekoloških incidenata biti smanjen na minimum.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u svom je priopćenju napisalo kako je Inspekcija zaštite okoliša obavila nadzor i utvrdila da je u noći sa 25. na 26. prosinca obavljeno redovito propuhivanje kotla na postrojenju Kokinga.

"Propuhivanje parageneratora je uzrokovalo ispuštanje u zrak čestica čađe koje su dijelom završile na tlu odnosno snijegu u krugu Rafinerije, a dijelom su onečistile i područje od oko 50 puta 100 metara uz Rafineriju", stoji u priopćenju.

S obzirom na to da navedeni kotao spada u srednje uređaje za loženje, Rafinerija obvezna na tom stacionarnom izvoru obavljati povremena mjerenja ispuštanja onečišćujućih tvari u zrak. Inspekcija je zbog toga zatražila dostavu podataka o provedenim povremenim mjerenjima iz tog izvora.

Vezane vijesti

Dvije trećine rafinerija u regiji suočene s promjenama ili gašenjem

Dvije trećine rafinerija u regiji suočene s promjenama ili gašenjem

Dvije trećine rafinerija u regiji jugoistočne Europe moraju promijeniti način poslovanja ili se suočiti s visokim rizikom od zatvaranja postrojenja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika