27.12.2007. / 08:37

Autor: Nina Tomljanović

PITANJE KOSOVA

Skupština Srbije usvojila rezoluciju o Kosovu

Prema Rezoluciji će se posebno preispitati diplomatski i svi drugi odnosi s državama koje će eventualno priznati neovisnost Kosova

Na sinoćnjem zasjedanju je skupština Srbije usvojila rezoluciju o Kosovu, posvećenu zaštiti teritorijalnog integriteta i cjelovitosti Republike Srbije. Svi sporazumi sa Srbijom, uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, piše u rezoluciji.

Među ostalim se u rezoluciji navodi kako se obrana Kosova i Metohije predstavlja kao prioritet državnih institucija i svih javnih čimbenika u državi. Dokle god ne bude usvojeno kompromisno rješenje tog pitanja na osnovu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu . Vlada Srbije će temeljem usvojene Rezolucije, pred EU staviti zahtjev da misija EU ne može doći na teritorij Srbije i Kosova bez adekvatne odluke Vijeća sigurnosti UN-a, a parlament će donijeti odluku kojom će svi akti kojim se priznaje neovisnost Kosova biti proglašeni ništavim i protivnim ustavnom poretku Republike Srbije.

Prema Rezoluciji će se posebno preispitati diplomatski i svi drugi odnosi s državama koje će eventualno priznati neovisnost Kosova. Skupština Srbije će prema rezoluciji proglasiti vojnu neutralnost Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze, sve do eventualnog raspisivanja referenduma na kojem bi se donijela konačna odluka o tome.

Od ukupno 250 zastupnika, za rezoluciji se izjasnilo 220 od 239 nazočnih zastupnika, a protiv njezinog usvajanja su bili zastupnici Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, dok se od izjašnjavanja o Rezoluciji suzdržalo troje zastupnika Saveza vojvođanskih Mađara.

Predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je kako ta zemlja nikad neće prihvatiti neovisno Kosovo, a premijer Vojislav Koštunica je oštro kritizirao američku politiku.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika