27.12.2007. / 15:12

Autor: Nina Tomljanović, Martina Čizmić

LOV NA VEPROVE

I Haag ispituje slučaj Mladena Markača

Iako je odvjetnik generala Markača Goran Mikulčić demantirao informaciju o lovu kazavši da njegov branjenik Božić proveo s obitelji, te da tako nije mogao prekršiti pravila kućnog pritvora, fotoreporteri su uz pomoć dva kompjutorska programa PhotoStation Pro i Adobe Photoshopa utvrdili da je fotografija ipak snimljena ovih božićnih praznika

Tajništvo Suda i Ured haškog tužiteljstva ispituju slučaj objave fotografija iz lova na kojima je bio prisutan i haški optuženik Mladen Markač. Predstavnica Haškog suda Magdalena Spalinska danas je izjavila kako haaški sud "to pitanje uzima ozbiljno".

Vlada također pokreće istragu o lovu haaškog optuženika Mladena Markača i ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, kojom se mora utvrditi jesu li vjerodostojne fotografije snimljene u lovu na veprove na Bilogori. Da se najprije mora utvrditi vjerodostojnost fotografija, a tek se onda mogu donijeti moguće mjere potvrdio je i pomoćnik ministrice pravosuđa Goran Markotić.

Ukoliko se fotografije pokažu ispravnima, tj. ako su snimljene ovih blagdana, a ne 2003. godine to znači da je Markač prekršio pravila o uvjetnoj slobodi te ga je Vlada odnosno policija dužna odmah uhititi. Kirin je time prekršio naredbu Haaškoga suda kao i vjerodostojnost hrvatske Vlade. Ugrozio je ostanak na slobodi generalima Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. Kako je Vlada ponovo zatražila puštanje Gotovine na privremenu slobodu, ministar policije je dao dodatni argument sudu da ponovo odbace Vladino jamstvo kao nedovoljno uvjerljivo, piše Jutarnji list.

Iako je odvjetnik generala Markača Goran Mikulčić demantirao informaciju o lovu kazavši da njegov branjenik Božić proveo s obitelji, te da tako nije mogao prekršiti pravila kućnog pritvora, fotoreporteri su uz pomoć dva kompjutorska programa PhotoStation Pro i Adobe Photoshopa utvrdili da je fotografija ipak snimljena ovih božićnih praznika, a ne 2003. godine kako su tvrdili iz Virovitice.

Ministar Kirin nije se javljao na telefon te nije bio dostupan za bilo kakvu izjavu.

Predsjednik Mesić smatra kako general Markač nije smio otići u lov i tako prekršiti pravila po kojima je trebao postupati. "Haški tribunal ima svoja pravila i svi koji imaju pravo na obranu sa slobode znaju pravila po kojima moraju postupati. Očito je i da je general Markač znao ta pravila", rekao je Mesić.

Osvrnuo se i na sudjelovanje ministra Kirina u tom lovu. "Ministar Kirin svojim sudjelovanjem u lovu nije uputio dobru poruku o uvjerljivosti Hrvatske", istaknuo je Mesić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor rekla je kako će Vlada razmotriti sve aspekte slučaja i utvrditi ima li odgovornosti i tko bi je trebao snositi. Isto će tako postupiti i sa eventualnom krivnjom ministra Kirina.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika