27.12.2007. / 13:58

Autor: Sandra Županić

ZAGREB

Nova velika poskupljenja

U Zagrebu će od iduće godine poskupjeti odvoz smeća, voda, javni gradski prijevoz i starački domovi. Odlučeno je to danas na sjednici zagrebačkog Gradskog poglavarstva.

Sakupljanje smeća poskupjet će prosječno gotovo 18 posto po kvadratnom metru. Na primjer, za stan od 63 metra četvorna umjesto 60 kuna za odvoz tri puta tjedno, građani će plaćati 70,7 kuna. Usluga vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda biti će za 49,9 posto veće. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i direktor zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić nova poskupljenja opravdavaju dotrajalošću vodoopskrbnog sustava u koji se nije ulagalo 40 godina.

"Oko 55 tisuća građana Zagreba nema vodovod u kući, a 120 tisuća nema odvodnju. Cilj nam je sanirati vodoopskrbnu mrežu tako da svi imaju vodu i odvod kako i priliči 21. stoljeću. U to ćemo uložiti kroz četiri godine 160 milijuna eura. Zato su potrebna nova poskupljenja inače bi Zagreb nazadovao", rekao je Bandić.

Budući da je ove godine ZET ostvario gubitak od 100,4 milijuna kuna gradski prijevoz će također poskupjeti kako ZET ne bi bio u daljnjem gubitku. Obična karta na kiosku ZET-a koštat će osam, umjesto dosadašnjih šest i pol kuna, dok će se u tramvaju ili autobusu karta umjesto osam plaćati deset kuna.

Danas je predstavljen i prvi iz druge serije novih 70 tramvaja, a najavljena je i nabavka 200 novih autobusa. U novoj će godini pet do 19 posto poskupjeti i starački domovi kako bi se prilagodile cijene. Naime, smještaj u domu nije se mijenjao, tvrdi pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar, od 2002. godine, a rasle su plaće zaposlenih, troškovi i inflacija.

Prema gradonačelnikovim riječima, u iduće dvije godine ne bi trebalo biti novih poskupljenja.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika