Objavljeno u Nacionalu br. 633, 2007-12-27

Autor: Zrinka Pavlić

ZA PLAZMU SPREMNI

Dure se Stanković i Milanović

Zanimljiv je Zoki. Rezultat SDP-a na izborima tretira kao Srbi svoj na Gazimestanu, a na Sanadera se duri kao baba. Ali nije se ni Stanković pokazao osobito zrelijim. Svrdlao je po čestitanju Sanaderu, a kada je Milanović za neke svoje kolege rekao da su Srbi, dobro da mu nije opalio šamar

Zrinka PavlićZrinka PavlićPLES, POPIKAVANJE I POHLEPAPles sa zvijezdama, HTV1, subota, 21.15
Očekivali smo finale s dva jednako dobra para, a dobili emisiju u kojoj se Lana Jurčević popikavala o smiješan plašt za passo doble, a Luka Nižetić pobijedio. Ne znam je li presudio plašt ili Lukine bake kojima je slao puse u intermezzu između dva plesa, ali nije ni bitno. Nadam se da će HTV nastaviti s pjevanjem i plesanjem sa zvijezdama i ta će mi se želja vjerojatno ispuniti, no imam još jednu, koja vjerojatno neće. Naime, ponavljam se kao pokvarena ploča, ali mislim da je perušanje gledatelja putem 061 brojeva na javnoj (sic!) televiziji izuzetno podla praksa kojom bi se trebala pozabaviti udruga potrošača, pa u duhu blagdanskog drugarstva i čojstva molim prisavskog Djeda Mraza da za sljedeću godinu ipak osigura besplatne, 0800 brojeve. Ako može “American Idol”, neće ni njima kresnuti kruna s glave. Provajderu 061 brojeva - nadam se da hoće.
Ocjena: vrlo dobar (4) – za emisiju fuj, kapitalističke svinje (0) – za telefone


DURENJE I ŠEPURENJENedjeljom u dva, HTV1, nedjelja, 14.00
Negdje na granici između postizborne apatije i predblagdanske histerije, Aleksandar Stanković ugostio je Zorana Milanovića. Zanimljiv je Zoki. Rezultat SDP-a na izborima tretira kao Srbi svoj na Gazimestanu, a na Sanadera se duri ko baba. Kao, neće mu čestitati na pobjedi jer to ovaj nije zaslužio svojim ponašanjem u kampanji. Difamirao ga je, kaže. I nije došao ni na jedno sučeljavanje. Fakat je zločest. Mislim, ja bih radije sjela na vrući roštilj nego branila Sanadera, ali ovo je infantilno. Što je točno Milanović očekivao od vođe HDZ-a u predizbornoj kampanji? Da glumi Gandija i olimpijski duh? Da mu dođe na rođendan i dovede par dobrih komada? Pa nisu izbori “Kocka, kocka, kockica” niti se u kampanji igra po pravilima FIFA-e. Pogotovo kada i on suparnike u toj istoj kampanji uspoređuje s ratnim zločincima. Nije se ni Stanković pokazao osobito zrelijim. Svrdlao je po čestitanju Sanaderu ko da nam svima o tome ovisi penzija, a kada je Milanović za neke svoje kolege rekao da su Srbi, dobro da mu nije opalio šamar. Još bih shvatila da je nacionalnost spomenuta makar i u marginalno šovinističkom kontekstu, ali nije - Milanović je jednostavno konstatirao da pri vaganju razloga za koaliranje s Glavaševom strankom mora razmišljati o osjećajima svojih kolega Srba, čiji su bližnji možda u ratu nastradali od Glavaševe produžene ruke. No Stankoviću je to bilo dovoljno da se ON naduri i eto ti još desetak minuta natezanja. Priča s Glavaševom strankom bila je ujedno i jedina potencijalno relevantna pikanterija u čitavoj emisiji - sve ostalo sastojalo se od bljutavog prepucavanja dva bahata pjetlića. Samo sam čekala da se pobiju oko toga tko ima veći mikrofon.
Ocjena: bolje od sezonskih prehlada (2)


PJEVAČ JEDAN, ALI VRIJEDANBožićni gala koncert u Bjelovaru, HTV1, utorak, 22.10
Doveli Bjelovarčani na koncert gospel pjevačicu Feliciju Taylor i žena se sva razbila ne bi li u katoličko-tamburaško mrtvilo kojim se Rvati tradicionalno raduju Božiću unijela malo živosti. I pjeva ona tako “O Happy Day”, maše ručicama prema publici, pokušava animirati zbor da ne stoji kao na svečanoj komemoraciji te u napadu očaja vikne prema posjetiteljima da neće pjevati dok se i oni ne oglase. Još im i nadasve strpljivo demonstrira kako i što trebaju otpjevati (OOOOU HEEEEE-PIII DEEEEEJ), a publika ni makac. Sjede ko osobe s posebnim potrebama nakon žešće terapije hipnoticima, a jadan kamerman manično po gledalištu traži nekoga tko pokazuje znakove života. Kad ga je konačno pronašao (negdje gore lijevo, komada jedan, pijan ko zvijer), skoro sam od oduševljenja skočila s kauča i srušila božićno drvce.
Ocjena: nije žvaka za seljaka


REPRIZE S RASPRODAJEPrigodni blagdanski program, 24., 25. i 26. prosinca, sve tri televizije
Jedna mi stvar nije jasna. Ako su nas programski selektori domaćih televizijskih kuća već za Božić odlučili ubiti gomilom repriza, zašto nisu igrali na sigurno i opaučili po klasicima bez kojih svaka televizijska kuća vrijedna svog imena ni ne stavlja kuglice na bor? Imaš Jimmyja Stewarta u “Divnom životu”, Bill Murray je nezaboravan u “Scroogeu”, “Sam kod kuće” uveseljava i onu djecu koja ne znaju da mali Culkin sad već pomalo ćelavi, a ne bi nas uvrijedilo ni repriziranje klasičnog božićnog crtića s Charlijem Brownom i Snoopyjem. Ali ne. Mi kao “klasike” za Božić dobijemo gubernatora Schwarzeneggera u ultradebilnoj priči o histeriji božićnog shoppinga, lošu verziju “Čuda u 34. ulici” te pedesetu reprizu “Tatice u suknji”, “Duha” i “Nemoralne ponude”, od kojih bi se svaki morao debelo preznojiti da me uvjeri kako je upravo on najpovršnija hollywoodska kretenarija. Usput budi rečeno, kada su već sve tri televizije odlučile da i za blagdane gledatelje moraju gnjaviti svojim uobičajenim programom (valjda da se ne baci), pa smo i uz bakalara morali gledati Ratkajeve, Exploziv i JAG, zašto se baš nijedna nije potrudila i sama snimiti nešto prigodno? Je li baš tako ogroman problem snimiti domaću verziju Dickensove priče? Autorska prava su besplatna, a zabavni potencijal stoput bolji od nizanja koncerata iz svake zabiti koja ima dovoljno velik trg za postavljanje božićne jelke.
Ocjena: jedva prolaz (2) – samo zbog “Kola sreće” i “29. ulice”

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika