27.12.2007. / 17:25

Autor: Martina Čizmić

HAAG

Gotovinina obrana traži zaštitu svojih svjedoka

Obrana generala Ante Gotovine zatražila je hitnim podneskom zaštitu svojih svjedoka od pritisaka haškog tužiteljstva. Pišu kako ih je tužiteljstvo tretiralo kao osumnjičenike podložne mogućem kaznenom progonu kako bi ih prisililo na razgovor s tužiteljstvom.

Gotovinini branitelji pozivaju se na pisanje hrvatskih medija u kojima je prošlog tjedan objavljeno da su hrvatski časnici umirovljeni general Damir Krstičević i brigadir Ante Kotromanović dobili pozive haškog tužiteljstva u svojstvu osumnjičenika. Odvjetnik Luka Mišetić upozorio je kako su time prekršena pravila Haškog suda i izlazna stategija suda koja ne predviđa mogućnost novih optužnica.

"Tužiteljstvo je nepropisno kategoriziralo nekoliko svjedoka obrane u ovom predmetu kao osumnjičenike podložne mogućem kaznenom progonu. Kao rezultat toga tužiteljstvo neprimjereno prisiljava svjedoke obrane na razgovor s tužiteljstvom", navodi se u podnesku. Napominju i da takvi potezi ugrožavaju mogućnost obrane da okupi svjedoke za suđenje.

Zbog svega toga, odvjetnik Mišetić traži da sud izrekne zabranu tužiteljstvu da svjedoke kategorizira kao osumnjičenike.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika