Objavljeno u Nacionalu br. 633, 2007-12-27

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Glup, gluplji, najgluplji

Ivo PukanićIvo Pukanić"Malo nas je, al smo govna“, sigurno je jedan od najistinitijih grafita na fasadama diljem Hrvatske. U jednoj kratkoj rečenici ispisana je sva istina o nama Hrvatima. Srbi su otišli, Bošnjaka je također ostalo malo... Nemamo više koga mrziti, pa mrzimo sami sebe. Toliko samodestruktivnosti, zlobe i zluradosti u tako maloj naciji teško je naći igdje na svijetu. A mislimo za sebe da smo ne samo najbolji nogometaši, nego i da smo najpametniji. A daleko smo i od jednoga i od drugoga. U jedno sam siguran - cijela nacija spremna je za temeljitu kolektivnu psihoanalizu. Dijagnoza sigurno postoji, samo je pitanje tko će nas izliječiti.

Potvrda sveopćeg ludila, koje je iz tragedije preraslo u lakrdiju, slučaj je Markačeva lova na veprove. Koliko je haaški optuženik prekršio pravila toga smiješnog suda, o tome će odlučiti sudsko vijeće, kojem se u ovo blagdansko vrijeme živo fućka za Markača i njegove veprove. No sve su televizije i novine već slavodobitno zaključile da će zbog veprova Markač morati ponovno u pritvor! Možda i hoće, ali ton izvještavanja kojim su to prikazali naši mediji, a osobito televizije, na čelu s HTV-om, sramotan je. Pitam što je razlog za likovanje mojih kolega nad mogućnošću da Markač bude ponovno zatvoren. Glas im je podrhtavao od radosti kao da su osvojili glavni zgoditak na španjolskoj lutriji. U srijedu navečer, na Štefanje, bilo me sram što sam novinar. Zar nisu mogli bez euforije informirati javnost o Markačevoj gluposti? Bar su se na Božić mogli prestati radovati tuđoj nesreći, kojoj je uzrok golema količina ljudske gluposti. Mogu samo zamisliti facu Ive Sanadera kad je čuo za taj slučaj. Ne bih se začudio da su mu na vrhu glave izrasle dvije male sijede kečke od ljutnje.

Cijela ta situacija podsjeća na film “Glup i gluplji“ braće Petera i Bobbyja Farrellyja, s Jimom Carreyjem i Jeffom Danielsom u glavnim ulogama. U “slučaju veprovi“ ja bih uz “Glup i gluplji“ dodao i “najgluplji“, jer mnogo je onih koji su sudjelovali u toj budalaštini. O Markaču, koji se još nije oporavio od stresa i straha zbog posljednjeg pritvora, ne treba posebno pisati. Možda je “Picok“ mislio da je sve u redu zato što je u pratnji ministra unutarnjih poslova. A upravo je MUP od Haaškoga suda zadužen za praćenje svakog Markačeva koraka. Ako je s njim ministar policije i šef njegova kabineta, onda je sve “lege artis“ i ne bi trebao imati nikakvih problama s Haagom. Pod boljom kontrolom nije mogao biti. Ako je Markač u stresu pa nije shvatio da se ne treba fotografirati, u kakvom je stresu bio ministar Ivica Kirin? Kirin će tek ući u stres jer će vjerojatno prestati biti ministar policije, ali u kakvom je stanju bio šef Hvidre Josip Đakić, po mnogima alfa i omega cijele skupine, čovjek od najvećeg povjerenja vrha HDZ-a i Sanadera? Postavlja se, nadalje, pitanje kakvog su se “delanca“ napili oni u virovitičkom HDZ-u i u uredu gradonačelnika koji su bili još gluplji pa su hvalisavo priopćenje zajedno s fotografijama dali u javnost? Kad su već napravili glupost, mogli su ostati dosljedni, ispričati se javnosti, izjaviti da su pogriješili te da im nije bila namjera da prijevremeno u grob zbog straha otjeraju već od straha izbezumljenoga generala, koji je u Haagu jedva preživio operaciju srca. Vrhunac gluposti te blagdanske, idilične večeri bio je istup Markačeva odvjetnika Gorana Mikuličića. Nije se znalo kojoj televiziji izjavljuje veću bedastoću, potpuno izgubljen i zapleten u lažima. Vrhunac gluposti bio je kad je novinara upitao: “Vjerujete li vi da su Amerikanci bili na Mjesecu?“

Ako taj čovjek, koga je kao velikog haaškog stručnjaka izmislio Goran Granić, zastupa hrvatske interese u Haagu, još smo dobro i prošli. Čovjek je očito predugo odvjetnik pa je zaboravio da se uvijek mora govoriti istina, osobito kad se obraćate javnosti. Jedino istina izvlači čovjeka iz svake situacije, pa tako i njegova klijenta. Kako njegov klijent ne može govoriti u javnosti, to je morao učiniti sam Mikuličić. No očito se previše druži sa svojim najboljim prijateljem Dikanom Radeljakom, zvanim Cornuto, pa je od njega poprimio neke osobine. Sve u svemu, teško bi bilo odrediti uloge u toj hrvatskoj verziji filma “Glup, gluplji, najgluplji“. Za Markača, a i za ostale haaške optuženike, bilo bi najbolje kad se audicija ne bi više ponavljala. A Markaču želimo da ostane i dalje na slobodi te da sudsko vijeće cijelu tu situaciju shvati na jedini ispravan način. Ako ne znaju kako, neka još jednom pogledaju film braće Farrelly i sve će im biti jasno.

BUDALAŠTINA ZVANA 'SLUČAJ VEPROVI'

Haaški optuženik Mladen Markač, ministar Ivica Kirin i šef Hvidre Josip Đakić napravili su glupost kad su se slikali, još je gluplji onaj tko je slike poslao medijima, ali vrhunac gluposti dosegnuo je Markačev odvjetnik Goran Mikuličić.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika