27.12.2007. / 21:53

Autor: Martina Čizmić

SAD

Obavještajne službe istražuju vezu al Qaide i ubojstva Benazir Butto

Sjedinjene Države smatraju da je za ubojstvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto vjerojatno odgovorna Al Qaida, no američki obavještajni dužnosnici kažu da ne mogu potvrditi preuzimanje odgovornosti za napad.

Jedna talijanska web stranica objavila je da je Mustafa Abu al-Yazid, zapovjednik Al Qaide u Afganistanu, rekao novinarima u telefonskom razgovoru "mi smo dokrajčili najdragocjeniju američku imovinu koja se zaklela da će poraziti mudžahedine".

On je kazao da je odluku da se ubije Bhutto u listopadu donio drugi čovjek Al Qaide, Ayman al Zawahiri, koji je prije nego što je postao desna ruka Osame bin Ladena u Egiptu bio zatvoren zbog umiješanosti u ubojstvo egipatskog predsjednika Anwara Sadata. Bhutto je bila otvoreni protivnik Al Qaide i kritizirala je vladu Perveza Musharrafa jer ne poduzima odlučniju akcije protiv islamskih terorista.

"Ona je otvoreno prijetila Al Qaidi i imala je američku potporu. Ako je Al Qaida mogla dva puta pokušati ubiti Musharrafa, onda je lako mogla ovo učiniti", ocijenio je za ABC News bivši antiteroristički savjetnik Bijele kuće Richard Clarke.

Al Qaida jer preuzela odgovornost za bombaški napad 18. listopada u Karachiju, tijekom masovnom okupljanja pristaša Benazir Bhutto u povodu njezina povratka iz egzila, u kojem je ubijeno više od 14 ljudi, a bivša premijerka prošla je bez ozljeda.

Visoki američki dužnosnik kazao je kako će trebati nekoliko dana da se utvrdi odgovornost za današnji napad, ističući kako će to biti "ispit vjerodostojnosti pakistanske vlade".

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika