28.12.2007. / 18:17

Autor: Marijana Zrinjski

BIH

Špirićevo imenovanje potvrdio i parlament BiH

Parlament Bosne i Hercegovine potvrdio je danas imenovanje za novog predsjedatelja Vijeća ministara Nikolu Špirića, kojeg je za mandatara jučer imenovalo Predsjedništvo BiH, a imenovanje je potvrđeno i glasovanjem u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Špirić sada mora u roku od 30 dana predložiti sastav Vijeća ministara. Pretpostavlja se da će na svojim mjestima ostati svi dosadašnji ministri.

Podsjetimo, odnosno cijelo sadašnje Vijeće ministara BiH na čelu sa Špirćem, u ostavci je od 1. studenoga ove godine. Tada su bili nezadovoljan odlukom visokog predstavnika za BiH Miroslavom Lajčaka koji je želio izmijeniti način odlučivanja unutar Vijeća ministara i utvrditi mehanizam donošenja odluka običnom većinom glasova, a ne konsenzusom kako je bilo prije.

Špirić je danas ponovio da je njegova ostavka pridonijela ozdravljenju političke klime u zemlji. Lideri šest vladajućih stranaka nakon toga su, ustvrdio je, postigli važne dogovore o prevladavanju političke krize u zemlji što je i dovelo i do parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom. Taj bi sporazum, najavio je, trebao biti potpisan do kraja prvog tromjesečja sljedeće godine, kada će biti ispunjene pretpostavke za reformu policije na čemu inzistira EU. Vijeće ministara će također nastaviti s provedbom i reformom javne uprave, javnog RTV sustava, a poboljšat će i suradnju s haaškim sudom.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika