29.12.2007. / 12:05

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA-SLOVENIJA

Steinmeier: "Međunarodni sud pravde najbolji za rješenje graničnih pitanja"

Istaknuo je da će EU zadržati individualan pristup koji će ovisiti o rezultatima s obzirom da se Slovenija zauzima za brže približavanje EU-u svih država zapadnog Balkana, a posebno Srbije zbog potrebe da se riješi pitanje statusa Kosova

U razgovoru za ljubljansko Delo, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je kazao kako je pravi način da Slovenija i Hrvatska riješe granična pitanja, sporazum o tome da se ta pitanja prepuste Međunarodnom sudu pravde.

Steimar je na pitanje kako Slovenija i Italija koje se protive primjeni hrvatskog ZERP-a mogu spriječiti da bilateralna pitanja s Hrvatskom utječu na europsku agendu u prvoj polovici 2008. godine kazao kako o razvoju događaja u vezi sa ZERP-om ne želi nagađati i dodao da je EU nedavno iznijela iscrpno stajalište o stanju pristupnih pregovora s Hrvatskom."To izvješće ukazalo je i na napredak koji raduje i na očite nedostatke. Jasno da Hrvatska sa svoje strane mora dati prilog dobrosusjedskim odnosima. S druge strane, Slovenija i Hrvatska postigle su sporazum da će pitanja vezana uz spornu graničnu crtu podnijeti Međunarodnom sudu pravde. Mislim da je to pravi put", kazao je Steinmeier.

Istaknuo je da će EU zadržati individualan pristup koji će ovisiti o rezultatima s obzirom da se Slovenija zauzima za brže približavanje EU-u svih država zapadnog Balkana, a posebno Srbije zbog potrebe da se riješi pitanje statusa Kosova. "Uvijek smo tvrdili da je budućnost regije u Europskoj uniji. Brzina približavanja ovisi o uspjehu u reformama svake države i o ispunjavanju važećih kriterija. Europsko vijeće nedavno je u Bruxellesu pozvalo Srbiju da u punoj mjeri surađuje sa sudom Haagu. Time bi se otvorila vrata za potpis sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a to je za Srbiju važan korak na putu u EU. O tome ovisi i pitanje može li se ubrzati buduće približavanje Srbije", kazao je je Steinmeier u razgovoru za Delo.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika