31.12.2007. / 10:47

Autor: Nina Tomljanović

EUROPSKA UNIJA

Sutra Slovenija preuzima predsjedništvo EU

Preuzimanjem predsjedništva, Slovenija će postati prva nova zemlja članica koja predsjeda te prva komunistička zemlja koja će Uniju predstavljati u cijelom svijetu

Republika Slovenija sutra preuzima predsjedništvo Europskom unijom od Portugala.Time će slovenski ministar vanjskih poslova Dmitrij Rupel službeno preuzeti položaj predsjedavajućeg Vijeća ministara Europske unije od portugalskog kolege, koji je tu dužnost obnašao zadnjih šest mjeseci.

Preuzimanjem predsjedništva, Slovenija će postati prva nova zemlja članica koja predsjeda te prva komunistička zemlja koja će Uniju predstavljati u cijelom svijetu. Slovenija je i izuzmemo li Luxemburg, najmanja država koja je ikada vodila glavnu riječ u Bruxellesu. Za moto predsjedanja Slovenci su izabrali ''sinergija za Europu''.

''Ta sinergija - to je nešto slovensko. A tu sinergiju za Sloveniju želimo proširiti na sinergiju za Europu'', objašnjava ministar vanjskih poslova i novi predsjedatelj Vijeća ministara Dimitrij Rupel.

Za Sloveniju će prioritetno i najosjetljivije pitanje bit zapadni Balkan. Slovenski će diplomati, kažu, pokušati svojim poznavanjem regije i druge u Uniji uvjeriti u to da zapadni Balkan treba brže integrirati u Europsku Uniju, a stanovnicima regije omogućiti veću slobodu kretanja.

Slovenci su Državnu upravu i diplomaciju počeli pripremati godinu dana prije preuzimanja predsjedanja, i to je pokazatelj koliko su ozbiljno shvatili predsjedanja.

Tako su slovenski diplomati bili na radnom mjestu i tijekom ljeta u Bruxellesu, u vrijeme kada su bili kolektivni godišnji odmori i kada institucije nisu radile. U isto vrijeme su Portugalci, koji su tada upravo predsjedali Unijom, bili na ljetovanju.

No ipak, želeći pokazati i mekšu stranu, u brošuru svojega predsjedanja uvrstili su i neke nacionalne viceve: ''Ako otvorite kišobran u Ljubljani pazite da ne ozlijedite oko nekome u Mariboru'' ili ''Zašto na Planici skakači ne lete duže od 250 metara? Jer bi odletjeli u Italiju''.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika