04.01.2008. / 14:14

Autor: Nina Tomljanović, Igor Ćutuk

IZBORI

Za podršku Sanaderu Česima dvojezični natpisi, Talijani o podršci u utorak

Za podršku programu nove vlade Česima će se zauzvrat omogućiti isticanje dvojezičnih natpisa i manjinskih simbola

Zastupnica češke i slovačke nacionalne manjine Zdenka Čuhnil danas je potpisala s mandatarom za sastavljanje nove vlade Ivom Sanaderom sporazum kojim je poduprla program nove vlade, a vlada će zauzvrat jamčiti ostvarivanje manjinskih prava, posebno u Daruvaru. Novinarima je nakon potpisivanja sporazuma pojasnila da je dogovoren nadzor nad provođenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na području Daruvara u kojem je, kako kaže, samovoljom lokalnih vlasti onemogućena dvojezičnost.

Naglasila je da Česi ne traže dokumente ni imena ulica na maternjem jeziku, nego tek da im se osiguraju dvojezični natpisi na lokalnim institucijama i omogući isticanje manjinskih simbola, kao što se radilo do 1990. godine. "Želimo samo da se, kad se dođe u Daruvar, vidi da tu živi češka manjina", rekla je Čuhnil.

Vlada će, obećao je Sanader, pomagati i u rješavanju tekućih problema u primjeni manjinskih prava, ako ih ne bude moguće riješiti na lokalnoj razini, što se posebno odnosi na poboljšanje uvjeta za češke vrtiće i škole.

Pregovore s mandatarom za sastavljanje nove vlade dovšio je i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin. On je sa Sanaderom usuglasio prijedlog sporazuma o podršci vladinu programu, no potpisat će ga tek kad ga u utorak odobri Izvršno vijeće Talijanske unije. Sporazum s mandatarom tako će vjerojatno biti potpisan tek u srijedu ili četvrtak. Radin je izvijestio i da su u usuglašeni sporazum ugrađene odredbe o mogućnosti dodatnog prava glasa za talijansku manjinu te o dosljednoj primjeni dvojezičnosti u tijelima državne, javne i posebno sudbene vlasti u jedinicama lokalne samouprave u kojima je to predviđeno statutom.

Dogovoreno je i detaljnije operacionaliziranje bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina, potpisanoga s Italijom 1996., kao i osnivanje stalne međuresorne komisije Vlade i Talijanske unije, kojoj će predsjedati Sanader, a sastajat će se dva puta godišnje. "Ako bude sve po planu, u sporazumu će izrijekom biti navedeno da podržavam vladin program, kojemu će sporazum biti sastavni dio", zaključio je Radin.

Na pojedinačnim pregovorima s mandatarom Sanaderom danas je i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Kao glavna pregovaračka poglavlja istaknuo je ona vezana uz povratak izbjeglica, odnos prema povratničkim sredinama i općoj politici prema manjinama. Radit će se, najavio je, i na izmjeni izbornog zakona kako bi se manjinama do 1,5 posto udjela u stanovništvu omogućilo dodatno pravo glasa. To se ne odnosi na srpske manjine jer će one imati poseban model glasovanja.

HDZ se obvezao kako će nova vlada donijeti akcijski plan proporcionalnog zapošljavanja manjina, u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Defnirat će se i uloga države u izgradnji manjinskih institucija. To znači da se podrazumijeva rješavanje statusa i sufinanciranje nacionalnih koordinacija te stvaranje zakonskih pretpostavki za rad manjinskih vijeća. Sedmero zastupnika manjina je trenutno uz HDZ, svi osim Mađara Deneša Šoje. Inače, HSS je također objavio kako podupire sporazum s HDZ-om te da će ga potpisati idući tjedan. Oni priželjkuju resor poljoprivrede, a najavljuju i rušenje odredbe o nula promila.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika