04.01.2008. / 16:02

Autor: Igor Ćutuk

IZBORI

Pupovac: "Pregovori još nisu zaključeni"

Suradnja HDZ-a i SDSS-a, započeta još 2003. godine mogla bi uskoro biti okrunjena ulaskom potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca u novu vladu. Pupovac bi, kako je objavio Večernji list, trebao biti potpredsjednik Vlade bez portfelja. Iz upućenih krugova list prenosi i izjavu kako je Hrvatska zrela demokracija u kojoj takav iskorak ne samo da neće biti problem nego će pridonijeti i stabiliziranju društva.

U izjavi za Nacional.hr potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac potvrdio je da je su u izbornu kampanju ušli s odlukom da aktivno sudjeluju u formiranju nove vlade i samim time participiraju i pri podjeli funkcija, ali i da je za konačnu potvrdu o njihovu članu na mjestu potpredsjednika Vlade još uvijek prerano.

"Očekujem da će pregovori biti uspješni i da će doći do dogovora o načinu sudjelovanja SDSS-a u novoj vladi. Unutarstranački dogovor jest da ako uspijemo sudjelovati u formiranju vlade očekujemo i pozicije u vlasti za mene ili nekoga drugoga iz stranke, no zasad je to prerano potvrditi", rekao je Pupovac, pojasnivši kako razlog za oprez vidi u nizu otvorenih pitanja o kojima će na pojedinačnim razgovorima s mandatarom nove vlade biti potrebno usuglasiti.

"Mediji su naprosto požurili u ocjeni da smo zaključili pregovore. Pregovori su počeli jučer poslijepodne, nastavljaju se danas. Ono što smo potpisali tek je okvirni sporazum, načelno je usuglašeno nekoliko točaka manjinske politike, no većinu otvorenih pitanja nismo ni dotaknuli i o tome će zasigurno ovisiti i naši daljnji postupci", zaključuje Pupovac.

Među glavnim pregovaračkim poglavljima s mandatarom za sastavljanje nove vlade naći će se tako danas poslijepodne i ona vezana uz povratak izbjeglica, odnos prema povratničkim sredinama i općoj politici prema manjinama. Radit će se, najavljuje Pupovac, i na izmjeni izbornog zakona kako bi se manjinama do 1,5 posto udjela u stanovništvu omogućilo dodatno pravo glasa. To se ne odnosi na srpske manjine jer će one imati poseban model glasovanja.

HDZ se obvezao kako će nova vlada donijeti akcijski plan proporcionalnog zapošljavanja manjina, u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Defnirat će se i uloga države u izgradnji manjinskih institucija. To znači da se podrazumijeva rješavanje statusa i sufinanciranje nacionalnih koordinacija te stvaranje zakonskih pretpostavki za rad manjinskih vijeća. Sedmero zastupnika manjina je trenutno uz HDZ, svi osim Mađara Deneša Šoje.

Vezane vijesti

'Položaj srpske i ostalih manjina dobar'

'Položaj srpske i ostalih manjina dobar'

Položaj srpske nacionalne manjine kao i ostalih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj je dobar, što ne znači da je savršen i da nemamo što… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika