04.01.2008. / 16:39

Autor: Igor Ćutuk

SLUŽBA SPAŠAVANJA

DUZS ima rješenje za radnike stavljene na raspolaganje

Sindikat upozorava kako se radi uglavnom o službenicima s približno 50 godina života i 20 i više godina staža u državnoj službi te statusom hrvatskih branitelja, koji na tržištu rada nemaju veće šanse za zaposlenje, posebice jer se radi o gradovima na otocima i u dijelovima Hrvatske s visokom stopom nezaposlenosti

Državna uprava za zaštitu i spašavanje priopćenjem je obavijestila kako je pronađeno zadovoljavajuće rješenje za najveći dio radnika iz gradskih centara koji su se postupno zatvarali od 2005. te je izraženo uvjerenje da će tako biti i u slučaju 73 djelatnika stavljena na raspolaganje s posljednjim danom prošle godine.

U pomirljivom priopćenju za javnost poslanom danas poslijepodne navodi se kako su neke aktivnosti već predložene Vladi kroz izmjenu Uredbe o unutarnjem ustrojstvu DUZS-a i da se čeka konstituiranje Vlade. Navode da je spomenutom uredbom propisano zatvaranje gradskih centara 112 najkasnije do 31. prosinca prošle godine, a još u ožujku omogućeno da županijski centri 112 preuzmu sve funkcije gradskih centara. Dodaju i kako je od početka rada, kada je Državna uprava imala 75 gradskih centara i 364 djelatnika, dosad zbrinuto 290 djelatnika, a sa zatvaranjem 18 gradskih centara na raspolaganje su stavljena još 73 djelatnika.

Dosad su rješenja za djelatnike stavljene na raspolaganje pronađena u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvom mora, turizma, prometa i razvitka, Središnjim uredom za upravu i pojedinim županijama, gradovima i općinama.

Priopćenje iz Državne uprave uslijedilo je nakon što je prijepodne Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio hitan sastanak s predstavnicima Središnjeg državnog ureda za upravu i DUZS-a radi rješavanja problema 73 službenika.

Prema sindikalnim tvrdnjama, gradski centri 112 u Daruvaru, Korčuli, Metkoviću, Ogulinu, Đakovu, Poreču, Crikvenici, Delnicama, Rabu, Kutini, Novskoj, Petrinji, Makarskoj, Sinju, Visu, Kninu, Županji i Ivanić Gradu zatvoreni su od 31. prosinca, a sporno je to što su s odlukom o gašenju centara 112 i činjenicom da od 1. siječnja ne moraju dolaziti na posao službenici upoznati tek 3. siječnja te da o svojem novom statusu nisu primili nikakvo rješenje.

Sindikat upozorava kako se radi uglavnom o službenicima s približno 50 godina života i 20 i više godina staža u državnoj službi te statusom hrvatskih branitelja, koji na tržištu rada nemaju veće šanse za zaposlenje, posebice jer se radi o gradovima na otocima i u dijelovima Hrvatske s visokom stopom nezaposlenosti. Sindikat je stoga zatražio da se službenicima tih centara do primitka rješenja o stavljanju na raspolaganje ne nalaže kako više ne trebaju dolaziti na posao, jer se to može učiniti isključivo temeljem rješenja čelnika državnog tijela.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika