07.01.2008. / 13:40

Autor: Martina Čizmić

ZERP

Vidas: "Pravo na ZERP temelji se na Konvenciji o pravu mora"

"Razgraničenje na moru između Hrvatske i Slovenije isključivo je razgraničenje teritorijalnih mora, a prostor ZERP-a je izvan toga", izjavio je Vidas

Međunarodni stručnjak za pravo mora dr. sc. Davor Vidas izjavioje kako je ZERP u svakom slučaju više od 12 nautičkih milja udaljen od slovenske obale, odnosno polaznih crta. Stoga nije izravno vezan uz razgraničenje između Slovenije i Hrvatske niti ga može prejudicirati.

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u petak kako se primjenom ZERP-a "ne može prejudicirati nikakvo rješenje granice na moru između Slovenije i Hrvatske.

"Razgraničenje na moru između Hrvatske i Slovenije isključivo je razgraničenje teritorijalnih mora, a prostor ZERP-a je izvan toga", izjavio je Vidas. Dodao je kako to jasno proizlazi iz odredaba Konvencije UN-a o pravu mora i geografske stvarnosti.

Prema Vidasu, razgraničenje treba riješiti prema dogovoru premijera Sanadera i Janše da će sporove o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije rješavati Međunarodni sud u Haagu.

Dotaknuo se i zapisnika koji je potpisan u lipnju 2004. u Bruxellesu. Navodi da je za to pitanje mjerodavna Konvencija UN-a o pravu mora jer ona obvezuje sve članice EU-a.

"Pravo na gospodarski pojas temelji se na toj Konvenciji. Čak kad bi se i prihvatilo da je zapisnik doista i sporazum, na njega se među strankama Konvencije o pravu mora primjenjuju odredbe te Konvencije", tvrdi Vidas.

Konvencijom o pravu mora izričito su propisani uvjeti za izuzimanje od pojedinih odredaba i procedura. Po Konvenciji već o samoj namjeri sklapanja sporazuma s takvim učinkom potrebno je prethodno, putem glavnog tajnika UN-a, izvijestiti sve ostale stranke, odnosno 155 država. Ta je procedura u lipnju 2004. propuštena pa već zbog toga tekst zapisnika ostaje bez pravnog učinka, jer su sve uključene države stranke Konvencije UN-a i dužne su je poštivati.

"Ni Europskoj uniji ni jadranskim zemljama nije cilj izbjegavati regulaciju ribarstva kao ni onemogućavati zaštitu morskog okoliša, nego upravo suprotno - to više što su u Jadranu opustošena vrijedna riblja naselja te je mnogo izgreda izlijevanja ulja s brodova", napominje Vidas.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika