07.01.2008. / 16:37

Autor: Igor Ćutuk

SLUČAJ GLAVAŠ

Đapić, Kramarić i Vekić zalažu se kod Mesića za Glavaševu nadziranu slobodu

Trojica političkih neistomišljenika, predsjednik HSP-a Anto Đapić, dopredsjednik HSLS-a Zlatko Kramarić i ratni ministar obrane iz Osijeka Ivan Vekić uputili su danas zajedničko pismo predsjedniku Stjepanu Mesiću od kojega zahtijevaju njegovo žurno zauzimanje za puštanje na nadziranu slobodu saborskoga zastupnika Branimira Glavaša.

"Smatramo da postoje sve zakonske i ustavne mogućnosti za puštanje Branimira Glavaša na nadziranu slobodu, to više jer europsko zakododavstvo na koje se svi vole pozivati, a koliko znam ni Haški sud, ne poznaju institut pritvora u slučajevima počinjenja težih kaznenih djela, nego samo za slučajeve pokušaja bijega i utjecaja na svjedoke", tvrdi za Nacional.hr Anto Đapić.

Dodaje kako inicijativu osječke trojice ne treba gledati kao političku suradnju. "Nije riječ ni o kakvom početku našeg političkog djelovanja, nego izričito o humanoj gesti kojom Glavaša želimo spasiti od njega samoga, a grad Osijek rasteretiti bremena ovoga procesa", rekao je Đapić.

Odbacio je da je riječ o pokušaju utjecaja na pravosuđe te pojasnio kako će od Mesića tražiti da se kućni pritvor omogući i za ostalih osmero Osječana osumnjičenih za ratne zločine u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' te da se Glavašu omogući nazočnost na utemeljiteljskoj sjednici Hrvatskoga sabora sazvanoj za petak.

"Naša inicijativa nije pokušaj utjecaja na pravosuđe, vjerodostojnost sustava neće biti dovedena u pitanje ako se Branimiru Glavašu omogući kućni pritvor i mislim da je i predsjednik Mesić toga svjestan. Tražimo samo da se stvore pretpostavke za Glavaševo nesmetano suđenje te da mu se omogući kućni pritvor. U interesu Osijeka i cijele zemlje je da se taj proces privede kraju, kakav god ishod bio, a ne bi bio smak svijeta ni da se uz Glavaša kućni pritvor omogući i ostalim osumnjičenicima", rekao je Đapić.

Detaljnije o razlozima inicijative osječka trojica govorit će na sutrašnjoj konferenciji za novinare u Osijeku. Branimir Glavaš, optužen za ratni zločin u Osijeku 1991. godine, više od dva mjeseca štrajka glađu zbog čega mu je narušeno zdravlje, a dosad je izgubio oko 25 kilograma.

Glavašev odvjetnik Ante Madunić najavio je kako će na sutrašnjoj raspravi u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' od sudskoga vijeća ponovno zatražiti da Branimira Glavaša puste iz pritvora kako bi mogao prisustvovati konstituirajućoj sjednici Sabora. Budući da sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića odluke može donositi samo dok traje rasprava, odvjetnici će puštanje iz pritvora zatražiti i od izvanraspravnoga vijeća. Ponovio je da Glavaš ne želi ništa drugo nego da mu se omogući obrana sa slobode te da sudjeluje na utemeljiteljskoj sjednici Hrvatskoga sabora u petak.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika