08.01.2008. / 08:39

Autor: Igor Ćutuk

UVOZ OTPADA

Mafija uvozi otrovni otpad u Hrvatsku?

Ministarstvo zaštite okoliša tvdi da nije zaprimilo ni jedan zahtjev za uvoz komunalnog otpada iz Italije

Talijanska ekomafija svake godine u inozemstvo ilegalno plasira približno 26 tisuća tona otrovnoga otpada, a Hrvatska je jedno od glavnih odredišta, tvrdi u svom jučerašnjem Dnevniku Raijev Drugi program.

Prema podacima koje su iznijeli novinari talijanske državne televizije, ekomafija je samo u posljednjih deset godina tako uprihodila više od 132 milijarde eura. Najveći dio otpada putuje u Kinu i Indiju, nakon kojih su kao najčešća odredišta spomenute Hrvatska, Austrija, Sirija, Norveška i Francuska.

"Šaljimo otpatke u Hrvatsku, jer je to jeftinije: 137 eura po toni", parola je demonstranata protiv smetlišta u Napulju koju je objavila torinska La Stampa. Preciznost iznesene cijene, prema pisanju Inoslava Beškera u današnjem Jutarnjem listu, navodi na pomisao da je posrijedi uvriježena praksa i debelo iskustvo i da smeće iz Italije već dolazi u Hrvatsku po toj cijeni.

Pitanje je, dodaje Bešker, kakav otpad dolazi u Hrvatsku, je li to opasan, klasificiran ili generalni te gdje ga se skladišti, na našim odlagalištima, u kraškom podzemlju gdje novinari, kako ističe, ponekad znaju naići na žute bačve nepoznatih vlasnika, ili unutar privatiziranih propalih tvornica.

Na vijest o uvozu ilegalnog otpada priopćenjem je sinoć reagiralo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Ono opovrgava medijska nagađanja o mogućem uvozu komunalnog otpada iz Napulja u Hrvatsku te ističe kako to nije moguće. "Uvoz komunalnog otpada iz Napulja u Hrvatsku nije moguć, jer je na temelju Članka 47. Zakona o otpadu zabranjen uvoz opasnog otpada i uvoz komunalnog otpada radi odlaganja i korištenja za energetske svrhe", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Dodaju kako nisu zaprimili ni jedan zahtjev za uvoz komunalnog otpada iz Italije u Hrvatsku, a u slučaju da takav zahtjev stigne, neće se odobriti, jer je uvoz otpada radi odlaganja u Hrvatsku zabranjen.

Vezane vijesti

Plastične vrećice - vrh "otpadnog" brijega

Plastične vrećice - vrh "otpadnog" brijega

Svi se u Hrvatskoj slažu da odbačene plastične vrećice guše planetu, jedino se mišljenja sukobljavaju oko načina rješavanja toga problema u ovoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika