08.01.2008. / 08:58

Autor: Igor Ćutuk

SDSS I SPC

Pupovac ne želi o sukobima na Božić

U SDSS-u je jučer bilo nemoguće dobiti komentar na optužbe iz Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu na račun potpredsjednika te stranke Milorada Pupovca. "Ne želim to komentirati danas, na Božić", kratko je jučer rekao prozvani Pupovac. Isti odgovor dao je i predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović.

Kako piše Jutarnji list, pravoslavni svećenici u subotu nisu bili na tradicionalnom božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća. Protojerej zagrebački Milenko Popović rekao je da domjenak SNV-a u Novinarskom domu nije primjeren crkvenim propisima, zamjerio je Pupovcu da nije dovoljno učinio za Srbe te da treba više paziti kada govori o SPC-u. Odnos dijela SPC-a sa SDSS-om i Pupovcem daleko je od idelanog, ali se obje strane čuvaju teških riječi u javnosti.

U pozadini sukoba, ističe se u tekstu Jutarnjeg lista, vjerojatno leži različita ocjena položaja Srba u Hrvatskoj. Dok vrh SPC-a, na tragu Vojislava Koštunice i Šešeljevih radikala optužuje hrvatske vlasti za opstrukciju povratka Srba, Pupovčev SDSS nastavlja suradnju s HDZ-om, a od srbijanskih političara bliži im je Boris Tadić.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović lani je, uoči pravoslavnog Uskrsa, prozvao političare koji zastupaju Srbe u Hrvatskoj da ne ispunjavaju odredbe koje su potpisali s HDZ-om.Uoči parlamentarnih izbora Pupovac je kritizirao jedno krilo SPC-a da se ni jednom nije oglasilo o povratku Srba, da je njihova glavna briga povratak crkvene imovine.

Na meti Pupovčevih kritika bio je i Simo Rajić, pravni savjetnik SPC-a za povrat imovine, jer je optužio SDSS za jeftine sporazume kojima ljudi prodaju svoju moralnu vertikalu. S druge strane, vrh SDSS-a surađivao je s dijelom SPC-a u Hrvatskoj na humanitarnoj pomoći. Inače, predstavnici SPC-a i prije su znali izostati s božićnog domjenka SNV-a, a nekada bi došli u civilu.

Vezane vijesti

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u vezi Vukovara i Srebrenice nisu samo štetne, već i nedopustive te se nadamo da će formiranjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika