09.01.2008. / 08:57

Autor: Igor Ćutuk

IZBORI U SAD

Hillary Clinton iznenadila pobjedom u New Hampshireu

Pobjedu na predizborima Demokratske stranke u New Hampshireu, suprotno svim predviđanjima, odnijela je bivša prva dama SAD-a Hillary Clinton i tako barem privremeno ugrozila suveren put senatora Barracka Obame za ulaz u završnicu američkih predsjedničkih izbora. Mediji su njezinu pobjedu objavili već nakon 77 posto prebrojanih glasova, kada je senatorica iz New Yorka imala 39 posto glasova, a Barrack Obama 37 posto.

Pobjeda Hillary Clinton iznenađuje to više jer je senator Obama uoči glasovanja u više anketa imao uvjerljivu prednost u omjeru 40 prema 30 posto glasova za Clinton, a pobijedio je i na nedavnim izborima u Iowi, nakon čega su u stožeru Hillary Clinton najavljivali kadrovske smjene i promjene u retorici. Pozornost američke javnosti zaokupila je nakon toga snimka jednog susreta Hillary Clinton s biračima, na kojoj je gotovo zaplakala govoreći što joj osobno znače izbori i kampanja.

U stožeru republikanaca senator iz Arizone Johna McCaina odnio je pobjedu s 37 posto glasova, Mitt Romney dobio je 32 posto, a bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee tek 11 posto glasova. Njujorški gradonačelnik Rudy Giuliani osvojio je 9 posto, a kongresnik Ron Paul 8 posto glasova.

Predizborima u New Hampshireu odazvalo se približno 70 posto od 828 tisuća registriranih birača, što govori o iznimnom interesu za predsjedničke izbore zakazane za 4. studenoga ove godine.

Vezane vijesti

Clinton i Lavrov složni oko potrebe suradnje u Siriji

Clinton i Lavrov složni oko potrebe suradnje u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu su se složili oko potrebe suradnje kada je riječ o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika