10.01.2008. / 16:58

Autor: Igor Ćutuk

ŽUPANIJSKI SUD

Odluka o Glavašu uoči sjednice Sabora

Glavašć bi u Sabor mogao doći samo ako se izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu sastane sutra rano ujutro, što je zasad neizvjesno

Još uvijek nije poznato hoće li Branimir Glavaš sutra biti privremeno pušten iz zatvora kako bi nazočio utemeljiteljskoj sjednici novog saziva Hrvatskoga sabora.
Zagrebački Županijski sud objavio je da će odluku o njegovu eventualnom puštanju priopćiti rano ujutro, neposredno prije početka sjednice zakazane za 10 sati.

Za Glavašev su se dolazak na prvu saborsku sjednicu posljednjih dana, uz njegove odvjetnike, zalagali osječki političari Anto Đapić i Zlatko Kramarić, ratni ministar obrane iz Osijeka Ivan Vekić te zapovjednici obrane grada, složni u uvjerenju da će sudsko vijeće pred kojim se Glavašu sudi za zločine nad civilima u Osijeku 1991. i slučajeve 'garaža' i 'selotejp' donijeti pozitivnu odluku.

U sličnom je tonu bila i današnja izjava mandatara nove vlade Ive Sanadera koji je rekao da je činjenica da se pritvorenike, pa i osuđenike pušta na pokope najmilijih, zbog čega ne vidi razloga da se i Glavašu u tom kontekstu sutra ne omogući privremeno puštanje i nazočnost na saborskom zasjedanju.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić za HINA-u je danas izjavio da će sutra biti održana i sjednica izvanraspravnog vijeća na kojoj će se odlučiti o daljnjoj primjeni mjere pritvora u odnosu na Glavaša, s obzirom na odredbe Ustava o zastupničkom imunitetu te odredbe Poslovnika Hrvatskoga sabora o početku obnašanja zastupničke dužnosti.
Ako bi Glavašu bio dopušten odlazak na utemeljiteljsku sjednicu Sabora, on bi, kako prenosi HINA, na Markov trg trebao doći u pratnji pravosudne policije izravno iz zatvorske bolnice, jer je riječ samo o privremenom izvođenju iz zatvora, a ne ukidanju odluke o pritvoru.

Kao slobodan građanin u Sabor bi mogao doći samo ako bi se izvanraspravno vijeće sastalo rano ujutro prije sjednice i odlučilo ukinuti mu pritvor, no Devčić kaže kako zasad nije izgledno da će se vijeće sastati tako rano.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika