13.01.2008. / 20:11

Autor: Marijana Zrinjski

DAVOR VIDAS

"ZERP nije u vezi sa sporom Hrvatske i Slovenije o razgraničenju na moru"

Međunarodni stručnjak za pravo mora Davor Vidas kazao je da Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas nije u izravnoj vezi sa sporom između Hrvatske i Slovenije o razgraničenju na moru. Ovo je zapravo odgovor na izjavu povjerenika za ribarstvo i pomorstvo Europske komisije Joea Borga, koji je u četvrtak kazao da ZERP ima dva aspekta. Po njemu, prvi je bilateralno pitanje, i odnosi se na granični spor između Hrvatske i Slovenije. Drugi aspekt odnosi se na ribarstvo.

"S obzirom na granicu na moru, Borg točno ističe da je spor između Hrvatske i Slovenije o razgraničenju na moru bilateralno pitanje. No nije točno da je pitanje razgraničenja aspekt ZERP-a i s njime u izravnoj vezi, premda je o tome zadnjih godina stvorena vrlo raširena percepcija, ali u suprotnosti s činjenicama i važećim međunarodnim pravom", objasnio je Vidas.

Ekološka udruga "Eko Kvarner" danas se oštro osvrnula na zahtjev Europske komisije i Vijeća Europe, da se ZERP ne primjenjuje na brodove zemalja članica EU. U priopćenju koje je izdala, Udruga je izrazila nezadovovoljstvo radi pisma direktora Opće uprave za proširenje Europske komisije Christiana Danielssona, vezanom uz istarsku Tvornicu kamene vune "Rockwool" u Pićanu. On, je naime u pismu upozorio na zainteresiranost investitora da se pronađe brzo rješenje za taj pogon. Također, u pismu je ustvrdio da bi zaustavljanje jedne od najvećih greenfield investicija moglo negativno utjecati na pravnu sigurnost investitora.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika