14.01.2008. / 13:15

Autor: Nina Tomljanović, Igor Ćutuk

PRIMOPREDAJE

Pankretić, Milinović i Vukelić preuzeli ministarske funkcije

Milinović najavio da je ovo posljednja godina u kojoj će se proračunski novac koristiti za pokrivanje dugova zdravstva, Vukelić nastavlja s profesionalizacijom Oružanih snaga, Pankretić drugi put na čelu resora poljoprivrede

Ova će godina biti posljednja u kojoj će se novac iz državnog proračuna trošiti na pokrivanje dugova u zdravstvenom sustavu. Najavio je to novi ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović preuzimajući danas dužnost od dosadašnjega ministra Nevena Ljubičića. Naglasio je kako je odlučan da za svoga mandata u cijelosti provede neophodnu reformu zdravstva.


"Neka sredstva koja su se dosad trošila na pokrivanje dugova ubuduće idu u razvoj gospodarstva, u područja od posebne državne skrbi, da reforma zdravstva na taj način ide u prilog jednakomjernom razvoju Hrvatske", rekao je Milinović.

Novi ministar zdravstva nije precizirao kada će doći do koalicijskim sporazumom nove vlade najavljenog ukidanja administrativne pristojbe koju pacijenti u primarnoj zaštiti plaćaju za recepte i uputnice. Tek je kratko odgovorio kako će to biti uskoro.

Dodao je da će dosadašnji državni tajnici i pomoćnici ministra do daljnjega ostati na svojim pozicijama te da mu je cilj odrediti tim ljudi koji će se moći uhvatiti u koštac sa zahtjevnom reformom zdravstva.

Primopredaja dužnosti obavljena je i u Ministarstvu poljiprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. HSS-ov ministar Božidar Pankretić preuzeo je jutros dužnost od dosadašnjega ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića. Oni su, prema Pankretićevim riječima, analizirali trenutačno stanje i raspodjelu dužnosti, jer dio dosadašnjeg ministarstva prelazi u novo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Čobankovićevo ministarstvo zasad nema vlastite prostorije, pa će do daljnjega djelovati u prostorijama Ministarstva poljoprivrede.

U subotu navečer, Hrvatski sabor potvrdio je Čobankovića za ministra jednog od dvaju novih ministarstava - Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, a Pankretića za ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Tako će Pankretiću ovo biti drugi put da vodi resor poljoprivrede. Svoj prvi četverogodišnji mandat obnašao je od 2000. godine, kad je na dužnost ministra poljoprivrede imenovan za koalicijske vlasti Ivice Račana. Pankretić se 2003. godine, nakon pobjede HDZ-a na izborima i prijelaza HSS-a u oporbu, vratio u Hrvatski sabor, u kojem je imenovan za predsjednika Odbora za poljoprivredu i šumarstvo i zamjenika člana saborskog izaslanstva u zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatske i Europske unije.

Bez nazočnosti medija danas je obavljena službena primopredaja dužnosti u Ministarstvu obrane. U priopćenju za novinare navodi se da je novi ministar Branko Vukelić, preuzimajući dužnost od Berislava Rončevića, istaknuo da će nastaviti uspješno započetu reformu i profesionalizaciju Oružanih snaga, u skladu sa standardima NATO-a. Primopredaji su, dodaje se u priopćenju, bili nazočni državni tajnik Mate Raboteg, načelnik Glavnog stožera, general zbora Josip Lucić, glavni inspektor obrane, general pukovnik Marijan Mareković, te pomoćnici ministra.

S radom je započelo i novoosnovano Ministarstvo turizma, koje je danas preuzeo ministar iz redova HSS-a Damir Bajs.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika