16.01.2008. / 10:28

Autor: Igor Ćutuk

INA

Kreće modernizacija rafinerije u Urinju

350 miljuna eura vrijedna obnova pogona u Urinju u kojemu će se proizvoditi goriva prilagođena eurostandardima počinje u rujnu

Industrija nafte u rujnu bi trebala početi dugo najavljivanu modernizaciju rafinerije u Urinju i gradnju pogona za proizvodnju goriva prilagođenih eurostandardima. Za projekt vrijedan 350 milijuna eura Poglavarstvo Općine Kostrena već je dalo suglasnost, čime su ispunjeni i uvjeti za dobivanje lokacijske dozvole. U INA-i predviđaju da će do kraja kolovoza početi gradnja postrojenja za hidrodesulfurizaciju i blagi hidrokreking, postrojenja za proizvodnju vodika te ostalih pogona s kojima će proizvoditi benzine i dizelska goriva prilagođena tzv. euro 5 zahtjevima.

Riječki Novi list navodi da je posao gradnje povjeren tvrtki ABB Lummus, a postrojenje će koštati 169 milijuna eura i trebalo bi biti gotovo do 2010. godine.
S obzirom na to da je za procese u postrojenju nužan vodik, jedan od dijelova projekta modernizacije je i postrojenje za proizvodnju vodika, za što je angažirana talijanska trvtka Technip KTI. Vrijednost tog postrojenja bit će oko 81 milijuna eura, a rok za završetak radova je dvije godine, tako da bi oba projekta trebala biti gotova u 2010. godini.

Time će biti završena prva faza modernizacije s kojom će se kapaciteti prerade pogona u Urinju povećati na 4 i pol milijuna tona godišnje. Druga faza modernizacije rafinerije u Urinju trebala bi riješiti pitanje teških ostataka koji nastaju nakon prerade nafte, no u INA-i još uvijek nije donesena odluka o tehnologiji koju će primjeniti. Bude li se pridržavalo rokova, INA bi trebala imati modernizirana postrojenja godinu dana nakon što će standard euro 5 biti obvezan u Europskoj uniji.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika