17.01.2008. / 14:02

Autor: Nina Tomljanović, Igor Ćutuk

SSSH

Prosvjed u travnju neupitan, ali bez političara

Premijer Sanader smatra da Hrvatska nije izoliran slučaj i da je rast inflacije i troškova života opći trend u svijetu, no u Savezu samostalnih sindikata ne odustaju od najavljenog prosvjeda i traže mjere za izlazak iz krize

Održavanje travanjskog prosvjeda protiv poskupljenja i daljnjeg narušavanja standarda građana neupitan je, no u njemu neće sudjelovati političke stranke, najavila je danas predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević.
Uz organizaciju prosvjeda, SSSH je pokrenuo i inicijativu za potpisivanje prvog socijalnog sporazuma u Hrvatskoj kojim bi socijalni partneri trebali definirati što će se raditi naredne dvije godine na dogovorenim područjima, a taj bi sporazum, kako kaže, trebalo javno objaviti i osigurati i nadzor njegove provedbe.

U najvećoj sindikalnoj središnjici danas su izrazili nezadovoljstvo koalicijskim sporazumom HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, koji je pretočen u program nove Vlade, ističući kako su u njemu zanemarena pitanja od interesa za hrvatsko radništvo. SSSH je nezadovoljan i politikom plaća, pri čemu je pitanje minimalne plaće tek jedan segment problema. Također ima primjedbe na uvjete rada, pitajući se kako Vlada vidi uređenje pitanja ugovora o radu na određeno vrijeme, kao i primjenu politike fleksigurnosti u konkretnim zakonodavnim rješenjima.

Sindikalna čelnica Ana Knežević dodaje kako rad na crno, koji u Hrvatskoj obuhvaća 20 posto tržišta rada, Vlada uopće ne prepoznaje kao problem u kontekstu porezne evazije već ga vidi samo u kontekstu lažne nezaposlenosti. Nezadovoljna je i socijalnim partnerstvom jer njegova bit nije, kako kaže, uključenost u donošenje odluka, već uvažavanje stajališta socijalnih partnera.

O rastu cijena i troškova života bilo je riječi i na današnjoj sjednici Vlade. Govoreći o rastu inflacije, premijer Ivo Sanader istaknuo je kako Hrvatska nije izdvojen slučaj, nego pod utjecajem općih svjetskih trendova.

"Svi mi u Vladi, socijalni partneri, udruge potrošača, građani i zakonodavna vlast, moramo znati da smo u situaciji u kojoj Hrvatska nije izdvojen slučaj, nego je na neki način žrtva svega što se događa na svjetskom tržištu", rekao je Sanader.

Dodao je kako su i sudionici sastanka Sjevernoatlantskog vijeća u Bruxellesu jučer potvrdili da Hrvatska nije zbog navedenih problema izdvojen slučaj jer, kako ističe, s inflacijom koja raste susreću se i druge europske države. Kao primjer naveo je Estoniju u kojoj je inflacija oko 12 posto te Sloveniju u kojoj ona iznosi sedam posto.

Prema premijerovim riječima, rastu i cijene prehrambenih proizvoda i energenata, pa Hrvatskoj, zajedno s drugim europskim državama, predstoji borba za standard građana.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika