18.01.2008. / 12:39

Autor: Igor Ćutuk

TRGOVINA

Danas odluka o prodaji Migrosa?

Najveći trgovački lanac u Turskoj danas ili najkasnije u ponedjeljak trebao bi dobiti novog vlasnika, a ponuda Ivice Todorića u poslovnim se krugovima ocjenjuje najkonkurentnijom među trima koje su ušle u završnicu utrke

Hoće li Agrokor postati novi vlasnik turskoga Migrosa trebalo bi biti poznato do kraja dana ili najkasnije u ponedjeljak. Vlasnik najvećeg turskog maloprodajnog lanca, tvrtka KocHolding, tursku je burzu izvijestila kako ni jedna od tri ponude koje su ušle u posljednji i odlučujući krug nije manja od tri milijarde američkih dolara, odnosno od sadašnje tržišne vrijednosti Migrosa. Najavili su i da će o novom vlasniku odlučiti tijekom narednih nekoliko dana. Uz Agrokor, zajedničku su ponudu poslale tzv. private equity tvrtke Turkven i BC Partners, a u utrci za Migros ostala je i Kohlberg Kravis Roberts & Co.

Iako se cijeli posao odvija gotovo u tajnosti, u poslovnim krugovima prednost daju upravo Ivici Todoriću, a u prilog tomu ide i podatak da je Agrokor uz konkurentnu financijsku ponudu obavio i najtemeljitiju pripremu.

Čak je 11 stručnih timova obavljalo cjelovitu dubinsku analizu poslovanja turske tvrtke. Turski lanac, osim toga, zahtjeva i temeljito restrukturiranje, a upravo hrvatski ponuđač na tom polju ima najveće iskustvo. Agrokor slovi i za tvrku koja zna razvijati trgovinu, pa se zbog toga najveće prednosti daju upravo hrvatskom koncernu.

Agrokor je podnio zajedničku ponudu s investicijskim fondom Blackstone, a za tu akviziciju osnovana je nova zajednička tvrtka u Turskoj. Blackstone je u njoj manjinski dioničar, što znači da Agrokor većinom financira akviziciju vrijednu gotovo tri milijarde dolara. U financijskim krugovima nagađa se da američki globalni fond sudjeluje s trećinom sredstava za kupnju Migrosa. Ostali dio na sebe preuzima Agrokor koji u tome prati talijanska banka UniCredit.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika