18.01.2008. / 14:09

Autor: Igor Ćutuk

ZORAN PUSIĆ

Tražimo ocjenu ustavnosti saborske odluke o Glavašu

Građanski odbor za ljudska prava smatra da saborski bi zastupnici ubuduće trebali imati imunitet samo zbog verbalnog delikta

Saborska odluka o uskraćivanju odobrenja za ponovno pritvaranje Branimira Glavaša predstavlja zadiranje zakonodavne vlasti u sudsku i protivi se načelu trodiobe vlasti, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić. Najavio je da će zbog toga Građanski odbor za ljudska prava, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i Centar za suočavanje s prošlošću Dokumenta od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti saborske odluke o uskraćivanju odobrenja o pritvaranju Branimira Glavaša.

Predstavnici triju građanskih udruga složni su u ocjeni da je Sabor mogao odlučiti samo o tome je li kazneno djelo za koje se Glavaša tereti takvo da mu sud može odrediti pritvor. Odluku Sabora smatraju pogrešnom i zbog toga što još nisu ispitani svi svjedoci, iako Sabor u svome obrazloženju navodi da više ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke. Podsjećaju da su Vrhovni i Županijski sud u Zagrebu nekoliko dana prije odluke Sabora odlučili da Glavaša, zbog težine kaznenog djela za koje se tereti, treba zadržati u pritvoru.

Građanski odbor za ljudska prava, osječki Centar za mir i Dokumenta najavili su da će tražiti promjene Ustava, kako bi se u budućnosti izbjegle situacije poput Glavaševe, kada je Sabor odobrio nastavak kaznenog progona, ali ne i zahtjev tužiteljstva za skidanje imuniteta. Prema riječima Zorana Pusića, saborski bi zastupnici ubuduće trebali imati imunitet samo zbog verbalnog delikta, a ne da ih kao danas imunitet štiti od svih oblika kaznenog djelovanja.

Pusić se dijelom složio da se protiv Glavaša vodi politički proces, no dodao je da se dugo znalo za ubojstva u Osijeku, a da je postupak pokrenut kad su se stvorile političke okolnosti i kad je Glavaš pao u nemilost vlasti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika